Silver Linings Playbook

Genre: tragikomedie | Duur: 2u02 | 2012 | Release: 27 Februari 2013 | Land: VS | Regie: David O. Russell | Cast: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Julia Stiles, Chris Tucker, Jacki Weaver, Robert De Niro

David O’Russell heeft a taste for the strange. De satirische soldaten uit Three Kings en existentiële detectives uit I Heart Huckabees staan mijlenver af van standaard Amerikaanse personages en dwalen rond in moeilijk te volgen verhalen. Deze Playbook speelt wel volgens de regels van de standaard heldenqueeste, maar propt dat vol met licht gestoorde personages die zoeken naar de Silver Linings van het banale bestaan.

Die bravere aanpak leverde deze toch kleinschalige film een enorm succes op in de States, met acht Oscarnominaties in alle belangrijkste categorieën. Zelfs De Niro zou er dertig jaar na zijn tweede, een derde kunnen winnen. Meer waarschijnlijk is dat dé grote troef van deze film een beeldje binnenhaalt: Jennifer ‘Hunger Games’ Lawrence. Niet onterecht: haar onpeilbare oogopslag en hese stem passen haar gedeukte, fel gebekte personage perfect.

Tiffany woont in de buurt van Pat Sr. en Dolores, een koppel dat hun zoon na enkele jaren in een psychiatrische instelling meewarig weer in de armen sluit. Na dramatische en gewelddadige gebeurtenissen werd Pat Jr. gedwongen te scheiden van zijn vrouw maar hij gelooft rotsvast dat hij zijn ex weer voor zich kan winnen. Zijn omgeving is daar minder van overtuigd en kijkt met grote ogen toe hoe de twee wierdos van de wijk steeds meer tijd met elkaar doorbrengen. Alletwee hebben ze al teveel slagen van het leven gekregen om nog maar het kleinste blad voor de mond te nemen – uitslaande catastrofes verzekerd.   

Het knettert tussen Cooper en Lawrence, waardoor deze film voldoende weet te verrassen

In de achtergrond van Pat en Tiffany’s avonturen spelen een paar wedstrijden die hun lot zullen bepalen –in dit geval een baseballmatch én een danscompetitie. Cliché allicht, maar die formule zorgt wel voor een verhaal dat heerlijk naar een climax groeit. Evenmin erg verrassend is het onderliggende idee dat er bij iederéén wel een steek los zit, al zijn er best wat leuke oneliners en zetten De Niro, Stiles en Weaver hun buren leuk neer –mét een stevige hoek af.  

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

guess what, de misfits vinden elkaar