Miss Julie

Genre: Drama | Duur: 2u09 | 2014 | Release: 19 November 2014 | Land: Groot-Brittannië, Noorwegen | Regie: Liv Ullman | Cast: Colin Farrell, Jessica Chastain, Samantha Morton

Is er nog plaats voor dit soort films? In dit geval een adaptatie van een Zweeds theaterstuk uit 1888 met slechts drie personages? Liv Ullman bewijst dat er krachtige cinema uit te halen valt, maar geheel toegankelijk kan je deze best zware praatfilm ook niet noemen.

In deze versie wordt de actie - al is dat een haast ironisch woord in dit geval - verplaatst naar Noord-Ierland. Het is midzomernacht en tussen de aristocratendochter Miss Julie en John, de bediende van haar vader, speelt zich een tragisch en wreed tafereel af. De verveelde vrouw des huizes ziet in John een flirt of misschien zelfs een vlucht, maar het klasseverschil lokt een agressieve versierstijl uit. De brave huisknecht, gehecht aan de al even goedmoedige kokkin Kathleen, worstelt met de erotische aantrekkingskracht van zijn meesteres, de standvastigheid die zijn gezellin hem biedt en de maatschappelijke opvattingen rond klasse-overschrijdende romances. Terwijl het duister uitblijft, drijft de passie de personages de dieperik in. 

Een krachtige maar niet geheel toegankelijk praatfilm

De meer dan twee uur durende plot beeldt de wisselende verhoudingen tussen de drie protagonisten met veel elegantie en energie uit, maar de opeenvolging van praatscènes binnen een beperkte locatie vragen een grote alertheid van de kijker. De dialogen werken echter en Ullman weet het camerawerk voldoende dynamisch te houden - geïnspireerd door Bergman wellicht, van wie ze de muze was. Bovendien werden voor deze prent drie acteurs samengebracht die weten wat ze doen. Jessica Chastain, Colin Farrell en Samantha Morton hadden niet echt nog wat te bewijzen, maar het schijnbare gemak en de ijver waarmee ze hun personages vertolken, illustreren dat ze niet van de minsten zijn.

Miss Julie weet zijn intense dramatiek best vol te houden, al hadden bepaalde metaforische gebeurtenissen voor ons niet gehoeven en maakt de lange duur van de film in zekere zin een karwei. Dankzij de uitstekende cast blijf je betrokken bij een meer dan degelijk, bij momenten emotioneel rauw drama. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miss Julie pleegt zelfmoord.