The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

Genre: Avontuur | Duur: 2u03 | 2014 | Release: 19 November 2014 | Land: VS | Regie: Francis Lawrence | Cast: Jennifer Lawrence, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Donald Sutherland, Woody Harrelson, Sam Claflin, Jeffrey Wright, Jena Malone, Stanley Tucci

De finale van de succesvolle Hunger Games-trilogie wordt met het oog op de kassa en in navolging van Harry Potter en Twilight, in twee delen gesplitst. Jammer voor wie uitkijkt naar de afloop en daarvoor nog een jaar op zijn hunger moet zitten, maar het geeft de makers wel de kans het hele avontuur met zijn vele figuren, behoorlijk uit te diepen.

Mockingjay - Part 1 verlaat de arena's waarbinnen het gruwelijk spel in de vorige films gespeeld werd en stuurt ons met de protagonisten mee op echt oorlogspad. De rebellen van District 13, onder leiding van president Coin, bereiden zich voor om de hoofdstad over te nemen en een eind te maken aan de heerschappij van president Snow. Peeta, Katniss' beste vriend, is echter in handen van de vijand en wordt ingezet als manipulatieobject. Dit geeft Katniss' strijd een persoonlijke dimensie, wat haar des te zwaarder valt. Gelukkig heeft ze een brede support group

Deze derde prent lijkt zijn oorspronkelijke doelgroep - tieners - wat minder tegemoet te komen. Dit avontuur is nog grimmiger en intenser en bereikt een veel bevredigender niveau van spanning en gruwel, in een geslaagde poging de oorlog en terreur voelbaar te maken. De plot weet ook zeer evenwichtig om te gaan met de grote emoties die dit met zich meebrengt, waardoor je je als kijker een stuk ernstiger genomen voelt dan het geval was met de eerdere oppervlakkige vertellinkjes.

De vele kleurrijke figuren staan bovendien fatsoenlijk ten dienste van de plot, zonder dat elk van hen per se zijn momentje moet hebben. Dat er tal van sterke acteurs bij betrokken zijn, is natuurlijk een troef: Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Woody Harrelson, Donald Sutherland en Jeffrey Wright zijn rasacteurs die mooi invulling geven aan hun personage. Jennifer Lawrence staat nog steeds stevig in haar Katniss-schoenen en is een geloofwaardige, kwetsbare heldin, al heeft ze dit keer niet echt veel om handen.   

Dit avontuur is nog grimmiger en intenser en bereikt een veel bevredigender niveau van spanning en gruwel

Grote zwakte van deze prent is dan ook dat de plot wel erg mager en statisch is. Het (her)introduceren van de vele personages kost al bijna een halve film (en doet zeker beroep op uw herinnering aan de vorige film) en verder draait het verhaal grotendeels om het maken van een propagandafilmpje waarmee de bevolking van Panem moet overtuigd worden. Misschien cruciaal voor de revolutie, maar als plotpoint vrij triviaal en uiteindelijk toch bepalend voor de dynamiek van de prent. Kwalitatief gaat deze film er op vooruit maar dramatisch gezien hadden we graag iets meer onder de indruk geweest. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peeta wordt bevrijd door de rebellen, maar blijkt onder invloed van gif, moordzuchtig te zijn waardoor hij opgesloten dient te worden.