Man Up

Genre: Romantische komedie | Duur: 1u28 | 2015 | Release: 0 - | Land: Groot-Brittannië, Frankrijk | Regie: Ben Palmer | Cast: Simon Pegg, Lake Bell, Rory Kinnear, Olivia Williams, Stephen Campbell Moore

Over het algemeen zijn romantische komedies uit Hollywood zelden meer dan een hapklare brok plezier waar enkel kortstondig, complexloos genot uit te puren valt. De Britse crowdpleasers daarentegen weten gewoonlijk enkele elementen toe te voegen die de beleving langer laten nazinderen. Want net als sociale komedies zoals The Full Monty en Pride, kan ook Man Up vanwege de amusante plot en de gewaagde cynische humor de middelmaat moeiteloos overstijgen.

 

Nancy is een thirtysomething journaliste die de liefde voorgoed heeft afgezworen. Ontmoedigd door de vele teleurstellende afspraakjes die haar zus voor haar regelt, verschanst ze zich liever in haar hotelkamer. Wanneer ze op de trein een achtergelaten boek probeert terug te bezorgen aan de eigenares, wordt zij per vergissing door de veertigjarige Jack als zijn blind date voorgehouden. Overrompeld door zijn entree, beslist Nancy hem in zijn waan te houden en gaat ze met de wildvreemde Jack op date. Terwijl de leugens zich opstapelen, loopt ze ook nog eens haar stalkende ex-klasgenoot tegen het lijf, die ermee dreigt om haar ware identiteit te onthullen indien zij niet vlug op diens avances ingaat.

Wanneer Nancy dan uiteindelijk toch door de mand valt, krijgt hun date een heel andere wending. De makers slagen er niettemin in om tijdens de rest van de film spitsvondig uit de hoek te komen. Want ook Jack draagt al heel wat emotionele bagage met zich mee. Dat deze twee eenzaten uiteindelijk elkaars tegenpolen vormen, zorgt beslist voor komisch vuurwerk. De pijnlijk herkenbare evolutie die een gedoemde relatie kenmerkt en de onhoudbare verwachtingspatronen die uiteindelijk tot de grote teleurstelling leiden, worden genadeloos bespot. Aan de grollen zit dan ook een bitter smaakje. Romantische zielen, genesteld onder een warm dekentje, die op zoek zijn naar iets even zeemzoets als hun portie chocomousse in de aanslag, zullen met Man Up misschien niet helemaal aan hun trekken komen.

Vanwege de amusante plot en de gewaagde cynische humor, kan Man Up de middelmaat moeiteloos overstijgen.

Lake Bell en Simon Pegg geven allebei op heerlijke wijze gestalte aan dit stuntelende, kibbelende en aanstekelijk jankende duo. De bijhorende sullige typetjes kunnen de groteske taferelen nog verder opleuken. De scènes met Nancy’s wachtende familie nemen de aandacht misschien iets te vaak van de hoofdpersonages weg waardoor het geheel minder strak aanvoelt. Maar door het verbazingwekkend eerlijke uitgangspunt, weliswaar aangedikt met scherpe dialogen en flink gepeperde schertsen, zetten de makers met Man up de al te brave Amerikaanse romcom vakkundig buiten spel.

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nancy valt al vrij snel door de mand en ondanks de grote ontgoocheling door elkaars reactie, beslissen ze beide tegen betere wil en dank samen de avond verder door te brengen. Zo leert Nancy ook Jack’s ex kennen en geeft hem de juist raad mee om met zijn rouwproces om te gaan. Voor ze het maar goed beseffen, kunnen ze niet meer zonder elkaar en snelt Jack naar Nancy’s familiefeestje om zijn liefde aan haar te verklaren.