Mademoiselle

Genre: Drama | Duur: 1u45 | 1966 | Release: 3 Juni 1966 | Land: Frankrijk | Regie: Tony Richardson | Cast: Jeanne Moreau

Jeanne Moreau speelt een alleenstaande schooljuffrouw in een klein Frans dorpje, waar iedereen haar aanspreekt met ‘mademoiselle’. Verteert door seksuele honger vindt ze een uitlaatklep in willekeurige daden van geweld. Ze laat een boerderij overstromen en steekt gebouwen in brand. Het hele dorp verdenkt de Italiaanse gastarbeiders die in de zomer in het bos werken. Tony Richardson maakt van Mademoiselle een zwart-wit film met fotografie om van te snoepen.

 

Mademoiselle is duidelijk een kopstuk van de Britse Nouvelle Vague. Richardson stapt bewust af van de clichés en leerstellingen uit Hollywood. De regisseur maakt opzettelijk as-fouten, experimenteert met de continuïteit van zijn verhaal door sprongen te maken in tijd en ruimte en acteurs kijken recht in de camera. Ook de audio gaat in tegen de norm, we horen verschillende geluiden door elkaar die asynchroon lopen met het beeld.

Mademoiselle is een psychologisch drama om van te snoepen.

Richardson toont een andere manier van regisseren. Mademoiselle is een indrukwekkend en ondergewaardeerd psychologisch drama met een uitstekende, ijskoude Jeanne Moreau. De actrice maakte veel rudimentaire films in de jaren 60, maar haar bijdrage aan Mademoiselle is beslist één van die bepalende producties geweest voor haar cultstatus. 

Jef van Cleynenbreugel Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien