The Trial of the Chicago 7

Genre: Drama | Duur: 2u09 | 2020 | Release: 1 Oktober 2020 | Land: VS | Regie: Aaron Sorkin | Cast: Sacha Baron Cohen, Mark Rylance, Frank Langella, Joseph Gordon Levitt, Eddie Redmayne, Jeremy Strong, John Carroll Lynch, Yahya Abdul-Mateen II, Michael Keaton, Ben Shenkman, Kelvin Harrison Jr., Alex Sharp

Als er iets is dat het werk van Aaron Sorkin typeert - en zijn films en series zo entertainend maakt - zijn het wel de vlotgebekte personages. Ze laten hun dialogen knetteren, snijden elkaar verbaal de pas af, zijn immer ad rem en to the point, zo bleek uit o.a The West Wing, The Social Network, The Newsroom en Steve Jobs. Dat de begaafde scenarist zich voor zijn tweede film als regisseur op een waargebeurd relaas stort, is echter misschien wel de oorzaak dat hij zich niet helemaal kan laten gaan als het op verbaal vuurwerk aankomt. 

Niet dat er niet naar hartelust gediscussieerd wordt in dit rechtbankdrama dat een controversiële zaak reconstrueert uit 1969. Zeven mannen - of acht zelfs, zo je wil - staan terecht voor het aanzetten tot geweld bij het organiseren van protesten tegen de oorlog in Vietnam. De mannen vertegenwoordigen niet allen hetzelfde standpunt en willen allemaal wel hun zegje doen. Uiteraard laten ook hun advocaten, de openbare aanklager en de rechter zich niet onbetuigd. The Trial of the Chicago 7 weet te boeien en te entertainen door de figuren tegenover elkaar te positioneren, maar ook door er geen doekjes om te winden dat de heren eigenlijk het slachtoffer zijn van een politiek getinte afrekening.. 

Steven Spielberg heeft dit scenario jaren geleden een paar keer van links naar rechts geschoven op zijn bureau en we kunnen ons voorstellen dat hij er een vlammende, sterk gedocumenteerde en sober in beeld gebrachte prijzenpakker van een film zou van gemaakt hebben. Sorkin heeft zeker niet de visuele allure van meester Spielberg, en vindt eigenlijk ook niet helemaal de juiste dramatische toon, waardoor een zekere vrijblijvendheid voelbaar wordt. De cineast toont zich echter wel meester over het ritme en het tempo van de prent en laat ook wat humor toe, met dank aan Sacha Baron Cohen - die echter ook dramatisch vlak sterk staat. 

Iets te traditioneel maar boeiend rechtbankdrama

Verder krijgen vooral Frank Langella als de norse rechter en Mark Rylance als strijdvaardige advocaat de kans te schitteren, als weet ook Yahya Abdul-Mateen II (Watchmen) indruk te maken. Oefen maar alvast op zijn naam. 

En toch hadden we op iets meer gehoopt. Dit is zeer klassiek drama, dat potentieel voor heel stevige cinema kon zorgen, maar net die scheut energie mist om memorabel te worden. Finaal zal deze iets te traditionele prent zich niet kunnen meten met de echte Hollywoodtoppers. 

Te bekijken op Netflix. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 van de 7 mannen worden veroordeeld.