Promising Young Woman

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u53 | 2021 | Release: 23 Juni 2021 | Land: VS | Regie: Emerald Fennell | Cast: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Jennifer Coolidge, Alfred Molina, Laverne Cox, Clancy Brown, Adam Brody, Connie Britton, Christopher Mintz-Plasse, Molly Shannon

Ooit was ze de veelbelovende jonge vrouw uit de titel, nu is Cassie een dertigjarige eenzaat die in een koffiebar werkt en zich na werktijd voordoet als een dronken sloerie om zo mannen met slechte bedoelingen in de val te lokken. Je zou dat licht sociopathisch gedrag kunnen noemen, maar naarmate deze vindingrijke en confronterende film vordert, krijgt een tragisch verklaring vorm. 

In deze erg ongewone en verrassende wraakfilm wordt een protagoniste opgevoerd waarvan je niet ieder moment weet hoe die in te schatten. Cassandra is labiel en asociaal maar haar missie heeft een bewonderenswaardig karakter: evenzeer supporteren we voor haar doorgedraaide acties als dat we de krachtige veroordelingen laten binnensijpelen van de excuses die onze patriarchale maatschappij mannen blijft bieden om vrouwen bij de minste misstap te veroordelen en misbruik te maken van situaties. 

Promising Young Woman voert aldus actuele thema's op maar doet dat speels en inventief. De plot, losjes opgedeeld in vijf bedrijven, is grillig en heerlijk onconventioneel maar is gefundeerd op een emotionele, mooi uitgeschreven ontwikkeling van het hoofdpersonage. Toch heeft de film veel tijd nodig om zijn verhaal te vertellen en de nadruk op de romance tussen Cassie en Ryan blijft de hele film door als lichtjes overbodig aanvoelen.

Debuterende cineaste Emerald Fennell, scenariste van Killing Eve en als actrice vooral bekend als Camilla in The Crown, profileert zich echter meteen als een filmmaker die er staat en die wat te vertellen heeft. De oscarnominatie voor beste regisseur kwam onverwacht maar is verdiend. Ze beheerst niet alleen het scenario, maar aspecten als het kleurenpallet, de casting en de muziekkeuze zijn zo veelzeggend dat je gewoonweg meer wil zien van deze creatieveling.

Inventieve zwarte komedie met een grandioze Carey Mulligan

Carey Mulligan draagt de film met bravoure. Ze verkent het brede gamma aan emoties waar haar personage doorheen moet, maar voornamelijk leeft ze zich uit als sluwe wraakengel. Je zou kunnen opwerpen dat de actrice net te oud is voor deze rol maar valt zo'n casting niet te verkiezen boven het omgekeerde? Jennifer Lawrence krijgt voortdurend personages die veel ouder zijn dan zichzelf. We zagen Mulligan nog net als ouwelijke weduwe in The Dig - waarin ze ook al steengoed was - en haar veelzijdigheid wordt eigenlijk te weinig geroemd. Voor deze prent kreeg ze haar tweede oscarnominatie.

Deze heerlijke zwarte komedie entertaint op hoog niveau maar is ook betekenisvol en confronterend. Het soort cinema dat we te weinig zien en dat je aandacht verdient.

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien