Black Panther: Wakanda Forever

Genre: Actiedrama | Duur: 2u41 | 2022 | Release: 9 November 2023 | Land: VS | Regie: Ryan Coogler | Cast: Letitia Wright, Angela Bassett, Tenoch Huerta, Lupita Nyong'o, Winston Duke, Martin Freeman, Danai Gurira, Dominique Thorne, Michael B. Jordan, Michaela Coel, Julia Louis-Dreyfus

Eerlijk? Heb je eigenlijk nog zin in alweer een Marvelfilm? Komt er ooit een einde aan de reeks inwisselbare, oppervlakkige popcornspektakels die nooit echt slecht zijn maar ook zelden weten te boeien? Ook voor de sequel op het routineuze Black Panther konden we amper enthousiasme opbrengen, maar kijk: valt dit even mee! 

De scenaristen hebben de dood van acteur Chadwick Boseman moeten verwerken in dit nieuwe verhaal. We moeten dus vernemen dat Koning T'Challa overleden is, wat plaats biedt aan enkele andere personages om het voortouw te nemen. Dat maar liefst zes van de voornaamste rollen ingevuld worden door een zwarte vrouw, is op zijn minst verrassend. Geweldig uiteraard, dat dat er zelfs in deze groots opgezette productie dan toch niet meer toe doet. 

We maken kennis met een nieuw volk. Ze zijn blauw, leven onder water en ... beschikken net als de staat Wakanda over het krachtige metaal vibranium. Dat zet de boel serieus onder spanning. Heel bijzonder is dit scenario niet maar de aandacht voor de personages en de uitwerking van de werelden gebeurt met zo'n precisie en beheersing dat je er warempel kan van genieten. Geen afgelikte filmsterren die steriele superhelden vertolken, maar uitgewerkte karakters met wie je kan meeleven.

Verrassend meeslepende en fatsoenlijk uitgewerkte Marvelproductie

Ook de actie en de effecten zijn met veel vakmanschap uitgevoerd. Wakanda Forever is daardoor stukken meeslepender dan wat Marvel ons doorgaans biedt. Die vijf oscarnominaties kan je gerust verdiend noemen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien