American Fiction

Genre: Komedie | Duur: 1u57 | 2023 | Release: 26 Februari 2024 | Land: VS | Regie: Cord Jefferson | Cast: Jeffrey Wright, Sterling K. Brown, Erika Alexander, Issa Rae, John Ortiz, Tracee Ellis Ross, Myra Lucretia Taylor, Leslie Uggams, Adam Brody, Miriam Shor

In deze genietbare komedie staat een schrijver centraal die het gehad heeft met de uitbuiting van zwarte clichés in fictie. Hij besluit uit frustratie een roman te schrijven die de spot drijft met dit gegeven, waarna zijn schrijfsel ook nog blijkt aan te slaan. 

Met Thelonious Ellison wordt een mooi genuanceerd hoofdpersonage opgevoerd. De auteur en docent literatuur is enigszins stereotiep arrogant en cynisch maar is ook een bezorgde zoon en goedbedoelende intellectueel. Jeffrey Wright is perfect in deze rol en het is fijn deze ondergewaardeerde acteur zo te zien schitteren - en er een eerste oscarnominatie voor te krijgen. De film maakt ook kans op beeldjes voor beste film, scenario, muziek en acteur in de bijrol: Sterling K. Brown brak door met de populaire serie This Is Us en vindt ondertussen mooi zijn weg in Hollywood. 

Een slimme satire met een heel genietbare cast

Mooi - en ook wat verrassend - om al die waardering te zien voor een slimme, warme en grappige prent die héél kundig drama, komedie en satire combineert. Debuterend cineast Jefferson serveert vaardig een vlotte, knap gestructureerde prent, creëert een warme dynamiek tussen zijn gelaagde personages en laat zijn film er van productioneel hoog niveau uitzien. Benieuwd wat hij nog in zijn mars heeft.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien