Call Jane

Genre: Drama | Duur: 2u01 | 2022 | Release: 30 November 2022 | Land: VS | Regie: Phyllis Nagy | Cast: Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina, Kate Mara, Wunmi Mosaku, Grace Edwards, Cory Michael Smith

Het pleit voor Phyllis Nagy dat ze dit potentieel geladen drama best sober weet te houden en zich niet van allerlei genreclichés moet bedienen om ons bij het verhaal te betrekken rond een groep vrouwen die illegale abortussen faciliteert in de jaren '60. 

Anderzijds slaagt deze dame er ook niet in om dit relaas ook maar enigszins ruggengraat te geven en durven we Call Jane één van de meest makke en kleurloze films van het jaar noemen. Wat sleept deze film zich voort, er nergens in slagend voor enige spanning of emotie te zorgen! Elisabeth Banks, de kleurloosheid zelve en wellicht pas zeventiende of zo op de wishlist van de filmmakers, weet geen enkele dimensie aan het hoofdpersonage te geven. Wat hadden veel van haar generatiegenoten met deze rol wel niet kunnen aanvangen? 

Call Jane, dat wil getuigen over hoe ongewenst zwangere vrouwen er voor stonden in een patriarchale tijd, kan zijn feiten amper opzienbarend maken en haspelt tegen het einde nog snel wat gebeurtenissen af die we dan weer net wel hadden willen zien. Ook de beeldvoering en de montage lieten ons indutten. 

Feitelijk gezien best interessant, maar volstrekt ongeïnspireerd uitgevoerd

Prima kijkvoer om je oma mee naartoe te nemen en al bij al interessant in al zijn feitelijkheid, maar verder is deze film immens banaal.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien