Chicken Run: Dawn of the Nugget

Genre: Komedie | Duur: 1u41 | 2023 | Release: 15 December 2023 | Land: VS | Regie: Sam Fell | Cast: Bella Ramsey, Thandiwe Newton, Zachary Levi, Miranda Richardson, Imelda Staunton, David Bradley, Jane Horrocks, Daniel Mays

Na 23 jaar - waarom heeft dat eigenlijk zo lang moeten duren? - zorgt Aardman Animations voor een vervolg op het wel erg memorabele Chicken Run uit 2000. Deze sequel is opnieuw genietbaar familievertier maar de impact is toch een stuk beperkter dan bij de eerste prent. 

Destijds was Chicken Run een klein fenomeen. De originele opzet, de grappige referenties, de verfijnde ambachtelijke klei-animatie, de uitgekiende stemmencast en de smakelijke humor zorgden voor een weergaloze kijkervaring. Niet alleen is het verrassingseffect nu weg, we hebben doorheen de jaren zo'n stroom aan sterke animatieprenten beleefd, dat Dawn of the Nugget zich nergens meer echt kan profileren. 

Dat betekent niet dat het geen fijn weerzien is met de onverzettelijke hen Ginger en de patserige haan Rocky, die intussen samen een ei hebben. Enter een nieuw hoofdpersonage, de onstopbare Molly die maar al te nieuwsgierig is naar wat zich buiten het paradijselijke wereldje bevindt. Een fabriek zo blijkt, waar een oude bekende kippen in nuggets omzet. 

Een kleurrijke en plezierige kiekenkermis

Dit nieuwe avontuur hanteert alle gekende ingrediënten en kan de ervaring van de eerste film narratief evenaren. Maar een stuk van de animatiecharme van destijds is toch verdwenen en de humor is wat beperkt. Ook komen de personages toch minder uit de verf dan gewend. Dat Peter Lord en Nick Park, de schrijvers en regisseurs van Chicken Run, Wallace and Gromit en Shaun the Sheep, slechts als producent aanwezig zijn, is dus ergens wel merkbaar. 

Maar dat hoeft een ontspannen Netflixavond niet in de weg te staan. Chicken Run: Dawn of the Nugget is een kleurrijke en plezierige kiekenkermis waar jong en oud zullen moeten bij glimlachen.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien