Dark Phoenix

Genre: Actie | Duur: 1u53 | 2019 | Release: 5 Juni 2019 | Land: VS | Regie: Simon Kinberg | Cast: James McAvoy, Sophie Turner, Nicholas Hoult, Michael Fassbender, Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Tye Sheridan, Kodi Smit-McPhee, Evan Peters, Alexandra Shipp

Drie jaar geleden noemden we X-Men: Apocalypse het aangename sluitstuk van een trilogie. Dark Phoenix komt nu wat ongevraagd onze cinemazalen binnen gerold en weet eigenlijk geen zinvolle bijdrage te leveren aan de franchise.

 

In deze prent staat Jean Grey centraal, één van professor X's protegees. We krijgen te zien hoe ze als jonge mutant aan haar immense krachten komt en wat dit voor gevolg heeft. De relaties tussen de leden van deze zelfverklaarde familie komen immers onder spanning te staan, en dit brengt zelfs de sociale aanvaarding van de mutanten opnieuw in gevaar. 

De focus van dit actiespektakel ligt eigenlijk op een verkeerd personage: Jean Grey is al bij al niet bijzonder interessant en de vervelende, futiele plot doet zelfs de andere, vertrouwde personages verbleken. Hun gekibbel doet geforceerd aan en de dramatiek is oppervlakkig. Des te teleurstellender omdat X-Men toch altijd een franchise is geweest waarin de personages net iets meer om het lijf hadden. 

Flauw en overbodig vervolg

De flink van oren en poten voorziene Sophie Turner (Game of Thrones) blijkt daarnaast toch wat weinig in huis te hebben om het hoofdpersonage te dragen. Maar op een getormenteerde blik bestaan dan ook niet veel variaties. Gelukkig wordt in de tweede helft van het relaas meer ruimte geboden aan de meer doorwinterde acteurs. McAvoy, Fassbender, Hoult en Lawrence lijken echter allemaal met hun gedachten ergens anders te zitten.

Debuterend cineast Simon Kinberg kan zijn eerste soepje niet gekruid genoeg serveren, al is de finale op een trein best genietbaar. Echt slecht kun je deze popcornprent weliswaar niet noemen, de film mist vaart, essentie en betekenis. Je staart onbewogen naar het scherm zonder er veel bij te voelen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Professor X en Magneto spelen samen een spelletje schaak nadat de professor zichzelf op een zijspoor heeft gezet en zijn school hernoemd is naar Jean Grey, waar alle mutantjes weer enthousiast les volgen.