Elizabeth

Genre: Historisch | Duur: 1u41 | Release: 14 Oktober 1999 | Land: | Regie: Shekhar Kapur | Cast: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Richard Attenborough, Eric Cantona

De naam Shekhar Kapur zal niet veel belletjes doen rinkelen. In Indië is hij echter zowat een held. En aangezien Indië de grootste filmproductie van de wereld heeft kan dit tellen. In 1994 regiseerde hij er Bandit Queen, een film die een gigantisch succes was. Nu regisseert hij dus een Westerse film. In Elizabeth gaat het om het historische verhaal van de Elizabeth I.We schrijven 1555 wanneer Henry VIII sterft en ook Mary, later Bloody Mary, het niet lang meer zullen uitzingen. Het ziet er steeds meer naar uit dat Elizabeth de troon zal bestijgen. Dit zeer tot de vrees van de Katholieken. Er zijn dan ook tal van doodsbedreigingen aan het adres van Elizabeth na de troonsbestijging.De enige oplossing is een huwelijk. Verschillende partners passeren de revue. Haar eeuwige liefde is lord Dudley, hij is echter al getrouwd. Uiteindelijk huwt ze nooit. Vandaar haar bijnaam "Virgin Queen". Tot dus ver de les geschiedenis maar daar draait de film nu juist om: één van de indrukwekkendste periodes in de Engelse geschiedenis. Dat het hier om een kostuumfilm zal ook wel duidelijk zijn. Toch is deze film anders dan andere films in dit genre.Zo gaat de film op geen enkel moment vervelen wat bij historisch film meer dan eens het geval is. Het acteertalent van Cate Blanchett is hier niet vreemd aan. Zij heeft trouwens een oscarnominatie op zak voor haar rol in deze film. Meer nog de film kreeg ook een nominatie voor beste film. Natuurlijk is dit geen garantie voor een leuke prent. In dit geval dus wel. Elizabeth bestempelen als louter kostuumfilm zou trouwens niet eervol zijn.Ook humoristische momenten en zelfs actie is erin terug te vinden. Leuk is ook de cameo van ex-voetbalster Eric Cantona. Hij speelt Monsieur de Foix, een gezant van het Franse hof. Maar ook Geoffrey Rush, Shine, speelt een sterke rol. Kortom dit is een sterke film met een sterke regisseur en een sterke cast.En natuurlijk een sterk verhaal over een vrouw die er onder meer voor zorgde dat er in Engeland iets bestaat als vrijheid van godsdienst.

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elizabeth zal nooit trouwen. Ze overleeft enkele aanslagen. Haar Franse verkorene blijkt een seksueel gefrustreerde ziel te zijn. Haar grote liefde, lord Dudley, zal nooit de hare worden. Voor een meer uitgesproken spoiler zullen geschiedenisboekjes wel uitsluitsel brengen.