Fantastic Beasts and Where to Find Them

Genre: Fantasie | Duur: 2u13 | 2016 | Release: 16 November 2016 | Land: VS | Regie: David Yates | Cast: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Colin Farrell, Dan Fogler, Alison Sudol, Carmen Ejogo, Jon Voight, Ezra Miller, Samantha Morton

De verfilming van J.K. Rowling’s Fantastic Beasts and Where to Find Them is uiteraard in de eerste plaats een commerciële zet. Het Harry Potteruniversum heeft immers zo immens veel geld opgebracht dat daar toch op één of andere manier een vervolg moest aangebreid kunnen worden.

Fantastic Beasts is – en dat is alvast een meevaller – een sequel noch prequel maar een verhaal dat zich in hetzelfde universum afspeelt als dat van de tovenaarsleerling. We bevinden ons wel in 1922, maar nog altijd in een wereld waarin dreuzels en magiërs samenleven zonder dat de eerste groep (de ‘gewone’ mensen) zich bewust is van de andere.

 

Wanneer de schuchtere Newt Scamander voet in New York zet maar een aantal van zijn dolle maar onschuldige fabeldieren ontsnappen, wordt de jacht op de bijzondere beesten bemoeilijk door agenten van Macusa, die in Newt een onthullingsdreiging van hun magische bestaan zien. Het is echter een explosieve Obscurial die vernieling zaait - en dat is dus geen dier. Zit de boosaardige Grindelwald daar achter?  

Dat deze fantasievolle spektakelprent er bijzonder aantrekkelijk uitziet, heeft te maken met de inventieve digitale effecten en de als vanouds dynamische beeldvoering van David Yates. In die zin doet dit familie-avontuur vertrouwd plezierig aan. Toch teert de plot op een heel andere sfeer dan de kostschoolmysteries van Harry Potter. De verplaatsing naar het New York van de jaren ’20, maakt het universum ruimer en de actie nieuw.

Ook de personages zijn verfrissend. Het is fijn kennis te maken met figuren die binnen enkele jaren misschien wel wereldberoemd zijn. Newt is een Kuifjesachtig neutraal figuur, zijn kompanen Tina, Queenie en Jacob vormen een fijn groepje, maar de personages mogen beslist nog uitgediept worden. De cast is al even interessant. Geen pover acterende kinderen meer, maar verrassend gekozen acteurs van diverse pluimage. Eddie Redmayne mag dan al de meest bekroonde zijn van het gezelschap, we zien hem toch het meest van al ‘acteren’. De superster die daarnaast een cameo maakt, doet nu al verwachtingen ontstaan voor het vervolg.

Inventief en spectaculair, maar nadrukkelijk kindvriendelijk en al te gepolijst.

Verder is dit natuurlijk wel een gepolijst, braaf product dat gerust wat humor, dreiging en psychologisch uitdieping kan gebruiken om het nog vele films lang boeiend te houden. Met een nadrukkelijk kindvriendelijke toon een echt voelbare spanning creëren, is een kunst die hier nog niet beheerst wordt. Fantastic Beasts is vooral leuk om te zien, maar de vertelling is mager en weet nergens een benauwend of aangrijpend gevoel op te roepen. Op naar meer, maar vooral beter. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mishandelde Credence blijkt de Obscurial te zijn - en dus niet zijn adoptiezusje. Newt slaagt er in hem te bevrijden. Graves, die Credence blijkbaar wilde inlijven met slechte bedoelingen, blijkt eigenlijk Grindelwald te zijn (gespeeld door Johnny Depp. Hij wordt gearresteerd. Alle schade wordt hersteld, de New Yorkers vergeteld, inclusief Jakob. Queenie gaat nadien echter opnieuw met hem kennis maken. Tina en Newt nemen afscheid maar beloven elkaar terug te zien.