Haute Tension

Genre: horror | Duur: 1u31 | Release: 1 Januari 2003 | Land: Frankrijk | Regie: Alexandre Aja | Cast: Cécile De France, Maïwenn, Philippe Nahon

Binnendringen is een werkwoord vaak gebruikt in het horrorwerk, niet enkel in de gewelddadige zin (messen, bijlen, scharen), maar ook vaak in de seksuele. Zo is het geen toeval dat de helden van horror traditioneel vrouwen zijn, het geslacht dat - klassiek genomen - lichamelijk ?penetrabel? is, en de slechteriken mannen.Zo start ook Haute Tension (vertaald naar High Tension of Switchblade Romance), een Franse film uit 2003 van Alexandre Aja: een huis wordt binnengedrongen door een man die een gezin begint uit te moorden. Marie, een vriendin van de dochter en gast in het huis, is hier getuige van en tracht de mesdrager te ontlopen.Haute Tension is enerzijds conventioneel, maar houdt anderzijds een stiekem spel gaande met de tradities van de horrorfilm, zoals bijvoorbeeld met de seksuele context. Zo lijkt Marie een oogje te hebben op haar heteroseksuele vriendin. De obligate seksscène vooraleer de horror start, is dan ook een eenzame penetratie, maar met tweeslachtige gevolgen.De titel, ?hoogspanning?, lijkt niet enkel te verwijzen naar een elektrische toestand, maar ook naar de toestand van de kijker: de film zorgt voor een aangehouden spierspanning. De kijker leeft bijna fysiek mee met Marie, die maar niet lijkt los te raken van de stereotiepe moordenaar. Het bijzonder efficiënte camerawerk maakt dat we optimaal meegluren met de heldin en dat de ongemaskerde moordenaar toch verborgen blijft.Dankzij een fabuleuze Cécile De France en een fantastische regie is Haute Tension een van de beste horrorfilms van de voorbije jaren. Aja kent zijn klassiekers en gebruikt de clichés niet als cynische knipoogjes, maar laat ze verwijzen naar zichzelf. Alsof hij zijn publiek wil laten weten waarom de clichés zo verdomd goed werken. Zijn gebruik van muziek is bijwijlen geniaal: de elektrische hoogspanningsgeluidjes zijn bijzonder griezelig en de liedjes zijn snijdend grappig of verrassend effectief. Ook sommige beelden zijn qua kleur en compositie verschrikkelijk mooi.Als u deze film wil bekijken, weet dan dat u zal moeten binnendringen in een betere videotheek, bij voorkeur in Franssprekend België.

Bert Lesaffer Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De moordenaar is eigenlijk Marie!!