L'Ultimo Bacio

Genre: Romantische komedie | Duur: 1u55 | Release: 12 November 2002 | Land: | Regie: Gabriele Muccino | Cast: Stefano Accorsi, Giovanna Mezzogiorno, Stefania Sandrelli, Marco Cocci, Giorgio Pasotti, Claudio Santamaria

In dit lichtvoetige Italiaanse drama staan de lotgevallen van vier vrienden centraal. Allen naderen ze de grens van de 30 en weigeren ze volwassen te worden. Adriano is getrouwd, heeft een kind, maar kan zijn vrouw niet meer uitstaan. Carlo ontwikkelt een crush op een achttienjarig schoolmeisje nadat zijn vriendin aankondigt dat ze zwanger is. Marco is vrijgezel en versiert elke avond een ander, en Paolo is nog steeds niet over zijn laatste vriendin heen. Hun levens stevenen af op een crisis, waaruit de pijnlijke waarheid naar boven komt dat geen van hen de verantwoordelijkheid van een volwassen relatie aankan. Daarnaast is er het verhaal van Anna, een rijpere vrouw, die haar man verlaat en opnieuw verliefd wil worden. Alle personages worden geconfronteerd met een veranderingen in hun leven en zoeken een manier om daar mee om te gaan.Aan de basis van deze interessante film ligt een sterk en realistisch scenario, dat ongetwijfeld ook erg herkenbaar is voor wie tot diezelfde leeftijdscategorie behoort. Het besef dat we niet eeuwig jong en vooral onbezonnen mogen/kunnen blijven, kan zwaar wegen. Een relatie onderhouden kost véél moeite en de wil kan zwak zijn. Opvallend is wel dat hier vooral de mannen fouten maken, waarmee de regisseur ongetwijfeld bedoelt dat vrouwen eigenlijk het sterke geslacht zijn. Hij slaagt erin ons hem gelijk te doen geven, althans wat de personages in de film betreft. Anderzijds zijn heel wat situaties vooral herkenbaar omdat ze maar al te vaak voorkomen in dergelijke verhalen. Clichés worden dus soms maar net vermeden. Dat de mannen geen écht revolutionaire dingen doen en van hun grootse plannen niet zoveel in huis komt, kan overigens ook als een zwakte in het verhaal beschouwd worden, maar laat ons maar toegeven dat het veel realistischer is. Door de knappe karakterontwikkeling en de emotionele diepgang vermijdt regisseur Muccino trouwens dat L'Ultimo Bacio' (De Laatste Kus) blijft steken op het niveau van een Italiaanse aflevering van 'Friends'.De nog jonge regisseur levert dus een knap opgebouwde film op, die getuigt van talent. Het verhaal is boeiend, maar de manier waarop hij het aanpakt, geeft er een meerwaarde aan. Let maar eens op de bruiloftscène waarin wel een tiental personages in één onderbroken cut gevolgd worden. Mogelijk levert deze Gabriele Muccino nog meer knap werk af in de toekomst. De acteurs, allen uitstekend gecast, hebben uiteraard hun Italiaanse charme om het publiek voor zich te winnen, maar acteren ook op hoog niveau. 'L'Ultimo Bacio' zal misschien niet internationaal doorbreken (hoewel het daar alle troeven voor heeft), maar bezorgt u wel een aangename filmervaring.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien