Mission: Impossible - Fallout

Genre: Actie | Duur: 2u27 | 2018 | Release: 1 Januari 2018 | Land: VS | Regie: Christopher McQuarrie | Cast: Tom Cruise, Ving Rhames, Rebecca Ferguson, Henry Cavill, Simon Pegg, Sean Harris, Alec Baldwin, Angela Bassett, Vanessa Kirby, Michelle Monaghan, Wes Bentley

Na meer dan twintig jaar heeft de Mission: Impossiblefranchise nog niets aan succes ingeboet. De kwaliteit en het entertainmentgehalte lijken dan ook meer gegarandeerd dan b.v. het geval is bij de Bondfilms. Ook deze zesde prent – en de tweede in een regie van Christopher McQuarrie - is een actiespektakel van hoog niveau.

 

Ethan Hunt komt even in nauwe schoentjes te zitten wanneer zijn team en plutoniumtransactie laat mislopen. De mannetjesputters willen dit fanatiek rechtzetten maar moeten daarvoor wel een kleerkast van de CIA mee op sleeptouw nemen. Tussen deze Walker (een steeds robuuster wordende Henry Cavill) en Hunt groeit niet meteen vertrouwen. Bovendien daagt Ilsa na al die jaren terug op, Hunt’s voormalige collega bij MI6. Haar rol in de zaak is onduidelijk maar haar hulp blijkt welkom. Wanneer één en ander er uiteindelijk toe leidt dat  Hunt en de zijnen een topterrorist moeten bevríjden (!), weet je dat er heel wat op het spel moet staan.

Hoewel de plot niet alleen alweer bijzonder vergezocht is en de onthullingen, dubbele agenda’s en maskerades bij momenten een moeilijk na te vertellen constructie vormen, weet Mission: Impossible – Fallout een bijzonder strak en coherent geheel te vormen. De ongeloofwaardigheden en onwaarschijnlijke toevalligheden volgen elkaar in een razend tempo op, maar je kan als filmfan maar tot één conclusie komen: wat is dit allemaal knap bedacht en wat draait die boel lekker.

Intussen hebben deze films er ook haast een erezaak van gemaakt om telkens weer nieuwe verbluffende actiescènes op ons los te laten. Meesterlijk geënsceneerd, origineel in beeld gezet, spannend (zelfs al weet je dat alles goed zal aflopen), hier en daar grappig, … dit is ware sensatiecinema, gemaakt door de allerbesten uit het vak. Wat echter vooral zo sterk is aan de knokpartijen, achtervolgingen en stunts, is dat ze vaak bijdragen aan de ontwikkeling van de personages. Onder elke actie zit een betekenis of beweegreden die ons iets leert over de protagonisten en hun relaties onderling. Want meer dan in alle vorige films gaat het niet over Hunt zelf, maar over zijn verhoudingen met zijn dierbaren en minder dierbaren. Want weet je nog, er was ook ooit die echtgenote.

Wat is dit allemaal knap bedacht, wat draait die boel lekker!

Tom Cruise, die de laatste jaren enkel nog lijkt te variëren op dit personage (Jack Reacher, American Made, The Mummy, Edge of Tomorrow, zijn dat au fond ook niet allemaal Ethan Hunt-avonturen?) is eigenlijk nog altijd de gladde jongen die hij altijd al was, maar je kan niet anders dan bewondering hebben voor deze 55-jarige, ultrakwieke filmster. Niet alleen gaat hij met zijn team voor échte stunts, met zo weinig mogelijk digitale inmenging, de man lijkt ook alsmaar guller te worden en gunt elk van zijn co-acteurs ruim de tijd om in een rol in het verhaal op te nemen. De cast is dan ook van groot belang maar alle rollen lijken uitstekend ingevuld te worden.

Dus, your mission, if you choose to accept it: zowel ontspannen achteroverleunen als op het puntje van je bioscoopzitje balanceren voor dé zomerfilm van het jaar. En dat maar liefst 147 minuten lang! 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien