Thirteen Lives

Genre: Drama | Duur: 2u27 | 2022 | Release: 5 Augustus 2022 | Land: VS | Regie: Ron Howard | Cast: Colin Farrell, Viggo Mortensen, Joel Edgerton, Tom Bateman, Thira Chutikul, Sahajak Boonthanakit, Pattrakorn Tungsupakul, Paul Gleeson, Vithaya Pansringarm

Ron Howard is zo'n doorsnee regisseur, zo'n meneertje middelmaat, dat we bij geen enkele van zijn films nog de verwachting koesteren verrast te worden. Wanneer uitgerekend hij het relaas wil vertellen van de Thaise jeugdvoetbalploeg die in 2018 vast kwam te zitten in een grot - wereldnieuws destijds - voel je de sentiment- en spektakelraderen van het Hollywoodfabriekje al draaien. Maar we werden al snel het zwijgen opgelegd. Thirteen Lives is een meer dan uitstekende en aangrijpende reconstructie geworden. 

Nochtans kon het ook dankzij scenarist William Nicholson alle kanten op. Op zijn cv staan Gladiator, Apollo 13 en Unbroken, maar ook First Knight, Les Misérables en Everest. De zeer sobere en feitelijke vertelling die we hier te zien krijgen, is echter verrassend geloofwaardig en sec. Thirteen Lives weet de kijker alvast te fascineren met veel details die destijds in de verslaggeving verloren gingen. Je zit op het puntje van je stoel, ook al weet je hoe het afloopt. Productioneel is dit uiteraard allemaal van hoog niveau, met sterk camerawerk van de Thai Mukdeeprom, die ook Call Me by Your Name, Suspiria en de films van Weerasethakul in beeld bracht. 

Daarnaast is er sterk aandacht voor de wijze waarop de reddingswerkers de actie beleven. De stress en spanning moeten ondraaglijk geweest zijn. Howard brengt dat zeer aannemelijk in beeld, zonder veel poespas. Finaal zorgt dat voor momenten die binnenkomen: de duikers moeten zware beslissingen nemen en onder onmenselijke omstandigheden werken. De film brengt hen in beeld als de heel gewone mannen die ze waren. Colin Farrell, Viggo Mortensen en Joel Edgerton - wat een fenomenaal trio! - werpen alle glamour van zich af en transformeren tot heel alledaagse figuren. Hun ijzersterke vertolkingen dienen nergens de heroïek, maar zetten de professionele overgave van het team in de verf. Terzijde: Colin Farrell, stelt die eigenlijk ooit teleur? Is er iets dat hij niet kan? 

Verrassend sobere maar niettemin aangrijpende reconstructie van een hartverwarmende reddingsactie

Thirteen Lives wist ons nog fameus te verrassen met de details van de redding. Je haalt zo'n jochie niet zomaar uit een ondergelopen gangenstelsel van enkele kilometers, blijkbaar. Je blijft dan ook tot de laatste minuut geboeid en uiteindelijk ook met gezwollen keel kijken. Jammer dat er voor dit soort degelijke Hollywoodkost al geen plaats meer is op het grote scherm. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien