Vermines

Genre: Horror | Duur: 1u46 | 2023 | Release: 27 December 2023 | Land: Frankrijk | Regie: Sébastien Vanicek | Cast: Théo Christine, Sofia Lesaffre, Finnegan Oldfield, Jérôme Niel

Vergeet zombies, buitenaardse wezens, demonen, paranormale verschijningen, ontmenselijkende virussen of seriemoordenaars: de meest primaire angst ervaren we misschien wel gewoon voor wat echt bestaat en we dagelijks kunnen tegenkomen: spinnen. Vermines buit dit gegeven met effect uit. 

Wanneer een dodelijke spin in een sociaal woonblok terechtkomt, moeten de bewoners met vereende krachten de strijd aangaan. De moordlustige achtpotige plant zicht echter razendsnel voort en heeft vrij spel in de donkere kelders, de holle muren en benauwende gangen van het gebouw. 

Erg inventief wordt het scenario van deze Franse griezelprent niet maar op een heel oppervlakkig niveau zorgt Vermines voor ijzingwekkende taferelen. De harige geleedpotigen zorgen enkel al door in beeld te komen voor kriebels. Hun specifieke manier van voortbewegen en het onheilspellend geklik dat hun komst aankondigt, laten elke kijker gegarandeerd rillen. De camera wordt daarbij creatief ingezet.

Erg inventief wordt het scenario niet maar op een heel oppervlakkig niveau is dit ijzingwekkend creepy.

Deze horrorprent weet met enkel die gegevens voor een intens fysiek ongemak te zorgen, waarbij je tijdens het kijken haast in stressmodus gaat. Toch ebt dat ook snel weg, en is Vermines niet echt memorabel in het genre. De subtext rond de minderwaardigheid van bevolkingsgroepen die in dit soort blokken woont, geeft de film nog enig karakter. De hiphop op de soundtrack en de ruige personages vergroten de geloofwaardigheid, maar niet zozeer de beleving.

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien