The Limey

Genre: Thriller | Duur: 1u29 | Release: 5 April 2000 | Land: | Regie: Steven Soderbergh | Cast: Terence Stamp, Lesley Ann Warren, Luis Guzman, Peter Fonda, Barry Newman

In de Verenigde Staten van Amerika betekent "Limey", minachtend, "Inwijkeling uit Engeland". Zo iemand is Wilson (Terence Stamp). Na 9 jaar gevangenisstraf wegens gewapende overval, komt hij na zijn in vrijheidsstelling direct naar Los Angeles om het merkwaardige ongeval te onderzoeken, waarbij zijn dochter is overleden.The Limey komt ongeveer tegelijkertijd met Erin Brockovich in de Belgische zalen, maar is beslist superieur. De jonge sterren George Clooney en Jennifer Lopez uit Out of Sight worden in The Limey dan wel vervangen door twee iconen uit de jaren '60 (Terence Stamp en Peter Fonda), voor de rest is de film qua aanpak bijzonder verwant met de verfilming van Elmore Leonards cultroman.Behalve commercieel was Out of Sight ook kwalitatief een enorm succes, en het zou ons niet verbazen indien het met The Limey dezelfde richting uitging. In beide films gaat het er bij Soderbergh om een tot treurens toe herkauwd gegeven in een fris kleedje te stoppen; in Out of Sight pakte hij de typische relatie tussen agent en gevangene op een verkwikkende manier aan, in The Limey doet hij hetzelfde voor de wraakthriller.De Brit Wilson is een eersterangscrimineel die tijdens zijn zoveelste verblijf in de gevangenis het bericht ontvangt dat zijn dochter Jenny in onduidelijke omstandigheden om het leven kwam. Na zijn vrijlating trekt hij naar Los Angeles om de oorzaak van haar dood op te sporen. Al gauw ontdekt hij dat Jenny werd vermoord. Net voor haar dood had ze een relatie met de rijke, corrupte platenbaas Terry Valentine, die algauw Wilsons doelwit wordt van een nietsontziende wraakactie..Net als Out of Sight onderscheidt ook The Limey zich in twee belangrijke opzichten van andere genrefilms: ten eerste door de opvallende esthetiek, in beide gevallen een gestileerde film noir. Ten tweede door de vertelconstructie, een complex netwerk van dubbele bodems, flash-backs en -forwards, die ingenieus doorheen het verhaal zijn verweven. Het sterke aan The Limey is dat deze constante verwijzingen het tempo niet afremmen, maar een verrassende dimensie én een enorme energie aan deze perfect gedoseerde film verlenen.

Christoph Foqué Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij zijn onderzoek krijgt hij de hulp van Ed , de man die Wilson heeft ingelicht over de dood van zijn dochter en van Eliane de beste vriendin en spraaklerares. Samen beleven ze een hachelijk avontuur tot aan de ultieme confrontatie, waar Wilson het grote missverstand, deels door zijn vroegere levensstijl, ontdekt en inziet dat zijn gehele actie "Geweldig" verkeerd was.