Idiots and Angels

Genre: | Duur: 1u18 | Release: 1 Januari 2008 | Land: VS | Regie: Bill Plympton | Cast:

Idiots and Angels is een verfrissende animatiefilm die meteen opvalt door zijn aparte stijl. De film werkt enkel met potloodtekeningen en er wordt een bij momenten haast kinderlijke en naiëve tekenstijl gehanteerd. Dat is een meer dan aangename afwisseling tussen al het digitale animatiegeweld. Het verhaal krijgt ook een voldoende en het eindresultaat mag dan ook worden gezien.



Hoofdpersoon in Idiots and Angels is een anonieme misantroop, die zijn grauwe wereld ontvlucht met dagelijkse bezoeken aan zijn stamkroeg - nochtans ook niet de meest vrolijke plek. Het fantasieleven van het beperkt aantal stamgasten blijkt dan ook vele malen rijker dan hun eigen leven. Onze man is een en al opgekropte woede, wat meteen tot uiting komt in een stevig staaltje verkeersagressie. Op een dag krijgt deze levensminachtende persoon echter plotsklaps vleugels (letterlijk), die een duidelijke invloed op zijn gedrag hebben. Zij omgeving reageert aanvankelijk met hoongelach, maar dat slaat al snel om in jaloezie.



Neen, deze film is geen uit de hand gelopen reclame voor Red Bull, daarvoor is de ondertoon veel te sarcastisch en de humor te wrang. Ook wordt geen woord gezegd in de hele film, er wordt daarentegen wel flink wat afgegromd. Een verzorgde soundtrack en goed in de verf gezette geluidsmix voorziet de verschillende scènes van de nodige opvulling.



Oude rot Bill Plympton weet wat hij doet en neemt ruim de tijd om met een weldoordachte animatie een boeiende wereld te creëren. Perspectieven worden tot in het extreme doorgedreven, bepaalde zaken worden enkel voorgesteld aan de hand van ruwe schetsen, en achtergronden worden vaak simpelweg gearceerd of ruw afgewerkt. De gezichten zijn dan weer wel fijn afgewerkt en vooral lekker karikaturaal. Deze keuzes geven de film een geslaagde look mee. Ook het minimale kleurgebruik en het veelvuldig gebruik van verschillende tinten grijs dragen bij aan de grimmige sfeer.



Het is wel vooral van de sfeer en de animatie dat deze film het moet hebben. Het verhaal is wat eenvoudig, en dreigt in het middenstuk even weg te zakken, maar weet uiteindelijk toch voldoende te boeien - met dank aan een aantal onvoorspelbare wendingen en de niet te lange speelduur.



Idiots and Angels is een fantasievolle film die aantoont dat de tekenkunst nog steeds inspiratie kan leveren aan het filmmedium. De zwarte humor, enkele mooie vormexperimenten en vervormingen van de werkelijkheid maken dit tot een interessant en origineel kijkstuk.

Simon Smessaert Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien