Film Fest Gent 2013

Het 40e Filmfestival (van 8 tot 19 oktober) vangt deze jubileumeditie alvast aan met een naamsverandering en een bijhorend nieuw logo. Vanaf nu hebben we het over het Film Fest Gent. Verder zou men kunnen zeggen dat de vertrouwde formule bewaard blijft, maar daar moet alvast aan toegevoegd worden dat het programma er opvallend sterk uitziet en in zijn geheel een eerbetoon is aan Martin Scorsese. 

 

Palmares 2013

De Grote Prijs voor Beste Film: The Selfish Giant (Clio Barnard – Verenigd Koninkrijk) 
De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek: A Touch of Sin (Jia Zhangke – China)
Speciale vermeldingen: The Missing Picture (Rithy Panh – Frankrijk – Cambodja) & Harmony Lessons (Emir Baigazin)
Port of Ghent Publieksprijs: Short Term 12 (Destin Daniel Cretton - USA) 
Canvas Publieksprijs: The Lunchbox (Ritesh Batra - India/France/Germany/USA) 

 

De Rode Loper
Hostesses mooi in gelid

De openingsfilm is het eerder makke The Fifth Estate, het relaas over Julian Assange, de man achter de Wikileaks. De film werd deels in België opgenomen en heeft een Belgische co-producent op de credits staan. Jan Verheyen's Het Vonnis werd dus blijkbaar schandalig over het hoofd gezien! Deze bekroonde rechtbankthriller kent zijn release op 9 oktober waardoor de verstrooide cinemabezoeker in de waan zou kunnen raken dat ook deze prent geselecteerd werd voor het festival. Niet dus. 

 

Verder staan op het programma o.a. Don Jon, het regiedebuut van Joseph Gordon-Levitt, die de film persoonlijk komt voorstellen. Andere grote producties zijn Gravity van Alfonso Cuarón, een science-fictiondrama met Sandra Bullock en George Clooney, het muzikale Inside Llewyn Davis van de Coenbroertjes en All is Lost, waarin Robert Redford zonder tegenspelers een storm tracht te overleven. Ook een aantal films die in hun land van oorsprong al in de prijzen vielen, zijn in Gent te zien, zoals het veelbesproken Fruitvale StationPrince Avalanche of What Richard Did. Dat we er deze titels uitkiezen, is overigens volkomen toeval. Het programma - met 97 films behoorlijk bevattelijk - bult van de interessante producties.

 

Vlaanderen wordt vertegenwoordigd door Caroline Strubbe (Lost Persons Area), die er haar tweede productie komt voorstellen: I Am the Same, I Am An Other, die in de competitie opgenomen werd. Daarnaast twee interessante debuutfilms: 82 Dagen in April van Bart Van den Bempt en Drift van Benny Vandendriessche en Dirk Hendrikx. Nee, die mensen kennen wij verder ook niet. 

 

Afsluiter is Behind the Candalebra van Steven Soderbergh, waarvoor Michael Douglas zonet nog bekroond werd met een Emmy. Deze glamoureuze prent werd in de VS voor het kleine scherm gemaakt maar kan zich in Gent toch ook op het grote scherm bewijzen. 

 

De rest van het programma en een overzicht van de activiteiten, vind je op de website van het festival.