Kingsman: The Secret Service

Genre: actieparodie | Duur: 2u09 | 2014 | Release: 19 Februari 2015 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Matthew Vaughn | Cast: Taron Egerton, Colin Firth, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Michael Caine, Sofia Boutella, Jack Davenport

In deze potent gepofte popcornfilm bulkt een strak in het pak zittende Colin Firth van de old skool Britishness. Tot hij in een waanzinnig opzwepende startscène een straatschoffie te hulp snelt in diens gevecht met een bende nozems (na een razende achtervolging in achteruit met een gestolen sportwagen).  Firths uitmuntende kung fu skills en kogelvrije regenscherm betekenen uiteraard maar één ding: hij is lid van een geheim gezelschap van superspionnen. Op zoek naar een nieuwe recruut introduceert hij de genaamde Eggsy bij die keurtroep. Al snel nemen ze het op tegen een megalomane Uber-baddie (een lispelende Samuel L. Jackson), die uit ecologische overwegingen de mensheid wil decimeren.  

 

In Matrix-stijl glijd je samen met de neofiet een fascinerende, supersonische wereld binnen: een spannende succesformule die met gensters wordt gebracht door een gerodeerd productieteam van producers en scenaristen, geleid door Matthew Vaughn. Samen zorgden zij al voor puik entertainment als Layer CakeKick-Ass en X-Men: First Class. Met comicverfilming Kingsman gaan ze nog meer over the top. Hun heerlijk ridicule verhaal en vaak bijzonder gewelddadige ideeën krijgen vorm in rijkelijke sets van Andy Thompson, art director bij ondermeer Inception en Game of ThronesKingsman is zeker kolder maar dus absoluut geen kinderspel. Vaughn zelf is overigens een maatje van Guy Ritchie: hij producete diens bekendste films en was best man op zijn huwelijk met material grandma Madonna.

Eggsy wordt dus keihard getraind, like a virgin, in onderwater- en (letterlijk!) stratosferische scènes met ook nog eens hilarische dialogen– bij de initialen ‘J.B.’ denkt Eggsy aan James Bond noch Jason Bourne maar aan Jack Bauer. De uitmuntende (scèno)grafische uitwerking maakt de massale body count hilarisch - Firth roeit bijvoorbeeld een kerk vol evangelische christenen uit.

Een potent gepofte popcornfilm

Perfectie bestaat niet en ook Kingsman zakt een troontje lager zodra een cruciaal personage het loodje legt, Jacksons gelispel minder geinig wordt en de plot er al lang niet meer toe doet – als is de toevoeging van een Scandinavische prinses waar Eggsy als beloning achterop mag, ongetwijfeld een kers op de taart voor menig jonkman. Kingsman is dikke fun voor wie zijn vijftienjarige zelf nog niet kwijt is. 

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien