The Bone Collector

Genre: Thriller | Duur: 1u58 | Release: 26 Januari 2000 | Land: | Regie: Phillip Noyce | Cast: Denzel Washington, Angelina Jolie, Queen Latifah, Michael Rooker, Ed O'Neill

De schrijvers van deze triller leren ons al vlug een vrouwelijke politieagente kennen, die haar carrière boven een relatie plaatst. Haar vriend komt dan ook enkel even in het begin aan bod. Na een bedscène in de ochtend, waarin zij hem verteld dat ze geen tijd kan vrijmaken, is al wat ons nog rest van hem een herinnering aan zijn harige borst.Na deze contextsituering komt het verhaal pas op gang. De agente Amelia Donaghy (Angelina Jolie) vindt die dag een lijk. En niet zomaar één want het is helemaal begraven onder de keien, met slechts een hand boven de grond. Bovendien blijkt ook nog dat er een vinger afgezaagd werd en verschillende aanwijzingen zorgvuldig op de "crime scene" werden achtergelaten. Dat dit dus niet zomaar een roofmoord was, bleek duidelijk. Amelia werkt -zoals het hoort- volgens het boekje en verzamelt zorgvuldig alle bewijzen. Dat ze zelfs een trein doet stoppen om een fotootje te trekken blijkt achteraf een heldendaad.Lincoln Rhyme, een forensisch expert, is dan ook in de wolken over haar handelen. Zo tevreden is hij zelfs dat hij enkel nog haar wil hebben als assistente. Rhyme, briljant vertolkt door Denzel Washington, heeft namelijk iemand nodig om voor hem op onderzoek te gaan. Door een werkongeval is de werkelijk alleswetende man totaal verlamd geraakt. Wat hem nog rest drukt hij zelf wondermooi uit: ``a finger, two shoulders and a brain''. Daar draait het dan ook rond in de hele film.

Hij kan nog wel nadenken maar heeft alle mogelijke technische middelen nodig om zijn werk bij de New York Police Department verder te zetten. Dat die NYPD blijkbaar een klein contractje afsloot met Lernout & Hauspie (lees ook even de produkt placement artikels op deze site) zullen we geweten hebben. Vanuit zijn ziekenbed hoeft Rhyme maar "zoom" te fluisteren en de bewijsmaterialen worden vergroot op de plaatsen die hij wil. Een paar klikjes op de muis en we kunnen nog heel wat meer doen.Het is een enorm geluk dat de acteurs ons kunnen overtuigen van de situatie. Niet alleen Denzel Washington en Angelina Jolie boeien, maar ook -echter wel eeuwig achtervolgd door zijn Al Bundy verleden- Ed O'Neill is redelijk goed. Samen, en onder constante begeleiding van een verpleegster (Queen Latifah), proberen ze de hints die de seriemoordenaar geeft in te passen in de puzzel. Dat daarbij heel verborgen een liefdesrelatie groeit, mag de kijker uit een aantal kleine aanwijzingen zelf invullen. Het geheel komt echter nooit echt in de buurt van een film als "Seven". Daarvoor is de link tussen de moorden vrees ik niet sterk genoeg. Aan de vertolkingen ligt het dus niet, want wanneer Washington bijvoorbeeld een krampaanval krijgt, denk ik niet dat er iemand aan het lachen was.

Tim Somers Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een oude boekenwinkel ontdekken ze uiteindelijk het boek "The Bone Collector". Daar staan alle reeds gepleegde en toekomstige moorden in. Dader blijkt de dokter van Rhyme te zijn.