Rabbit-Proof Fence

Genre: Historisch drama | Duur: 1u34 | Release: 16 April 2003 | Land: | Regie: Phillip Noyce | Cast: Tianna Sansbury, Laura Monaghan, David Gulpilil

Gebaseerd op een boek, dat de jeugd verhaalt van 3 aboriginal meisjes. Drie meisjes, Molly en Daisy Craig en hun nichtje Gracie Fields die worden opgepakt in hun dorp Jigalong in het Noorden van Australië en opgesloten in het Moore River Native Settlement duizenden mijlen verderop. De meisjes zijn immers zogenaamde "half-casts". Eén van beide ouders is een blanke de andere aboriginal. Door de toenmalige wet vielen ze onder voogdij van de Chief Protector of the Aborigines, de toenmalige O.A. Neville (vertolkt door Kenneth Branagh)

De meisjes werden zonder pardon opgepakt, en weggevoerd. Met als bedoeling dat half-casts geen kinderen meer krijgen met volbloed aboriginals zodat het blanke bloed niet verder wordt verdund. Uiteindelijk komen de half-casts bij blanken terecht en het aboriginalbloed wordt er dan wel uit gekweekt. Deze populaire raciale filosofie heeft het volgehouden van 1905 tot 1971.



Eens deze meisjes zijn opgepakt worden ze overgebracht naar de Native Settlement. In het kamp worden hen westerse manieren geleerd, hun eigen taal spreken is voor hen verboden, enkel Engels mag nog. Eens ze hun opvoeding daar beëindigd hebben worden ze overgebracht naar een boerderij om daar de rest van hun leven te werken.



De meisjes echter zien dat niet zitten, en bij de eerste de beste gelegenheid knijpen ze ertussenuit. De weg die ze moeten afleggen is ongeveer 1500 mijl. Af en toe komen ze aboriginals tegen die hen helpen, maar voor het grootste deel moeten ze de weg zelf zien te vinden. Molly, de oudste van de drie heeft hierop wat gevonden. Ze volgt de "Rabbit proof fence", een lang hek is ontworpen om de konijnenplaag in te dekken. Het ding loopt van de Oostkust van Australië naar de Westkust. Waar ze wonen in Jigalong loopt dit hek voorbij. Er rest hun dus niet anders te doen dan het te volgen om thuis te komen. Onderweg moeten ze goed uitkijken voor politie en spoorzoekers die hen ten allen koste willen terugbrengen.



De acteerprestaties van de meisjes is meer dan behoorlijk. De weg die ze nemen brengt hen op de meest desolate plaatsen van de Australische Outback. De film op zichzelf is vrij basic, het gaat hier gewoon om een reisje terug naar huis door het ruige landschap van Australië. De symboliek echter is niet te versmaden. Het hek dat hen thuisbrengt is ironisch genoeg gebouwd door hun respectievelijke vaders die nu weg zijn om elders te werken. Het hek symboliseert ook de scheiding tussen de twee rassen, die in het huidige Australië geleid hebben tot wat men noemt "the Stolen generation" Deze mensen, deels blank, deels aboriginal worstelen nu nog altijd met hun identiteit, hun cultuur en hun taal, wat tot welke groep behoren ze nu eigenlijk ?

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn uiteindelijk wel wat meevallers die ervoor zorgen dat ze niet gevonden worden. Daisy echter gelooft een man die ze tegenkomen en gaat zitten wachten op haar moeder op een treinstation, waar ze uiteindelijk wordt opgepakt. De andere twee halen het tot bij hun moeder. Van daar uit trekken ze allen de wildernis in om niet opnieuw gedeporteerd te wroden.