Le dernier plan

Genre: Mockumentary | Duur: 1u47 | Release: 4 Oktober 2000 | Land: | Regie: Benoit Peeters | Cast: Florin Piersic jr, Manuela Servais, Mihai Dinvale, Pierre Arditi, Constantin Florescu

Een film van Schuiten en Peeters, de Belgische makers van de internationaal bekroonde stripreeks 'Obscure Steden'. (Herinner u 'La route d'Armilia', 'L'echo des cité's' en het onevenaarbare 'Brüsel') Kijk, met zo'n mededeling versnelt de hartslag van elk beetje stripkenner tot 200 beats per minuut, een tempo dat zelfs de meest ervaren house-DJ knock out zou slaan.Op roze wolkjes snelden wij dan ook richting persvisie. Om anderhalf uur later teleurgesteld buiten te komen. Le dernier Plan is namelijk geen animatiefilm, wel een zogeheten mockumentary: een reportage over het draaien van een reportage. The Blair Witch Project? Vergeet het. Een snuifje romantiek, enkele familiegeheimen, hele scheepsladingen sociale bewogenheid, niets helpt. Deze 'documentaire' over de zoektocht naar een gesjeesde Roemeense schrijver vaart regelrecht de mist in. Jammer.Virgil en Toma, twee jonge Roemenen, komen met een kleine camera in Parijs aan. Ze willen een documentaire maken over het leven van hun beroemde landgenoot, de schrijver Constantin Dolinescu. De subversieve Roemeen zat jaren in de gevangenis. In 1989, tijdens de val van Ceausescu, zag hij zijn kans schoon. Dolinescu vroeg en kreeg politiek asiel in Frankrijk. Voortaan zou de schrijver zich wijden aan zijn ultieme droom: een film maken.Virgil en Toma krijgen het niet onder de markt. Dolinescu's film draaide uit op een fiasco; hij werd nooit afgemaakt. Van de schrijver zelf vinden ze geen spoor. Pierre Arditi, Erik Orsenna, Jean Michel Jarre, heel de Parijse beau monde die ooit betrokken was bij het project, kan hen niet verder helpen. Terwijl Toma, de cameraman, er langzaam genoeg van krijgt, zoekt Virgil hardnekkig verder. Uiteindelijk stuit het duo op Sonia, de voormalige hoofdrolspeelster en het ex-lief van Dolinescu. De ex-schrijver woont nu in een sanatorium. Blijkt dat de documentaire voor Virgil een voorwendsel is voor een ingewikkeld kluwen van familiale drama's, liefdesverhoudingen (met Sonia, wat dacht u?) en stukgemaakte levens.Een happy end? Bwah. Voor een keer bevelen wij het van harte aan: tik in die spoiler en bespaar u nodeloos geerger aan over- of onderbelichte pellicule, het ontbreken van elke spanningsboog en een irritante Virgil die voortdurend voor de camera loopt. Zelfs de ingelaste beelden van 'echte' televisiejournaals en het boekenprogramma 'Aphostrophes' verhogen de authenticiteit met geen millimeter. Jean Michel Jarre, Bernard Pivot, Francois Schuiten en Pierre Drouot spelen zichzelf en lopen in 'Le dernier plan' even verloren als een ijsbeer in de woestijn, de Titanic in een zwembad of Kristien Hemmerechts op zoek naar een naaktfotograaf.Is er dan niets goed aan 'Le dernier Plan'? Toch wel: de twee minuten dat tekenaar Francois Schuiten zijn schetsen voor Dolinescu's film toont. Je krijgt meteen zin om naar de dichtstbijzijnde stripwinkel te hollen.

Filip Hermans Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U voelde hem al aankomen: Virgil is het neefje van Constantin Dolinescu. Hij papt aan met het ex-lief van zijn beroemde oom, totdat de actrice hem betrapt op het doorsnuffelen van haar spullen. Virgil op straat? Vergeet het: Sonia smeekt hem te blijven, maar de jonge Roemeen neemt afscheid van zijn beroemde oom en z'n lief. Op de luchthaven mompelt hij tegen Sonia nog iets over 'blijvende veranderingen in zijn leven.' Tja. Kunnen we de volgende keer een animatiefilm krijgen, heren?