Man on the Moon

Genre: Drama | Duur: 1u58 | Release: 10 Mei 2000 | Land: VS | Regie: Milos Forman | Cast: Danny DeVito, Courtney Love, Jim Carrey

Het verhaal wil dat Jim Carrey zonder problemen een oscar nominatie zou krijgen voor zijn rol in Man on the Moon. Hetzelfde verhaal wil dat Jim Carrey die nominatie niet kreeg omdat hij kritiek uitte in de media toen bleek dat hij geen nominatie kreeg voor The Truman Show. Gevolg: Jim Carrey zal nooit een oscar winnen. Althans volgens insiders. Het mag gezegd worden dat de prestatie die Jim Carrey neerzet tot nadenken stemt.Carrey speelt de rol van Andy Kaufman, een slappe komiek, althans zo lijkt het. Maar het publiek lijkt hem niet te begrijpen. De bedoeling van Andy is nochtans simpel: hij wil de mensen amuseren. Hij komt dan ook niet echt aan de bak maar krijgt wel een rolletje aangeboden in "Taxi". Deze sitcom betekende de doorbraak van ondermeer Tony Danza en niemand minder dan Danny Devito.Dezelfde Devito speelt hier de rol van George Shapiro, de manager van Kaufman. En die George Shapiro speelt dan ook nog eens een cameo. Andy roept zichzelf eveneens uit tot "Intergender Wresteling World Champion. Jerry Lawler, een prowrestler, daagt hem dan ook uit tot een kamp. Het verhaal van Andy is eigenlijk een tragisch verhaal van een komiek die niet de kansen krijgt die hij verdient, een komiek die tragisch aan zijn einde komt.Man on the Moon is dus een biografische film van Andy Kaufman. Regisseur van dienst is Milos Forman bekend van The People vs. Larry Flint, Amadeus en One Flew over the Cuckoo's Nest. Niet zomaar de eerste de beste met andere woorden. En Forman doet het met Man on the Moon weer. Hij brengt een realistische film met een duidelijke ode aan Andy Kaufman die op 35-jarige leeftijd overleed aan kanker. Een tragisch verhaal dat je, gelukkig, niet doet huilen maar wel de krop in de keel doet krijgen. Geen meesterwerk maar zeker het vernoemen waard.Wat Jim Carrey betreft kunnen we nog maar eens zeggen dat de man wel degelijk kan acteren. Carrey heeft de pech dat hij ongelooflijk getypecast is in het verleden. Telkens weer de clown uithangen kan ook niet anders voor iemand met een rubberen gezicht. Gelukkig was er toen The Truman Show en hopelijk krijgt Carrey de erkenning dei hij verdient. De keuze van Forman voor Carrey is dan ook meer dan duidelijk.


Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien