Miss Congeniality

Genre: Humor | Duur: 1u49 | 2000 | Release: 28 Maart 2001 | Land: VS | Regie: Donald Petrie | Cast: Sandra Bullock, Michael Caine, Benjamin Bratt, William Shatner, Candice Bergen

Miss vriend-van-alleman, zo heet de nieuwe prent waarvan Sandra Bullock zowel leading lady als producente is. Bullock speelt Gracie Hart, een stoere FBI-agente die door een klunzig uitgevoerde arrestatie wordt bedolven onder papierwerk. Tenminste, tot ze undercover moet bij de Miss America-verkiezing omdat een terrorist de boel bedreigt.

Tegen haar zin wordt ze door een specialist terzake (Michael Caine, die zijn Educating Rita-kunstje nog eens opvoert) getransformeerd van bikkelharde tante tot een potentiële kroontjesdraagster. Met technologische snufjes in de aanslag infiltreert ze de wedstrijd, daarbij tegenwerking ondervindend van de organisatoren (Candice Bergen en, ja hoor, William Shatner) en zelfs van haar eigen team. Met haar natuurlijke charme wint ze echter het vertrouwen van de medekandidates. Zij leert hen van het leven (in casu: pizza en bier) te genieten, terwijl de anderen haar doen inzien dat niet alle kandidates leeghoofdige trutjes zijn. Haar meelevendheid zet haar op weg de terrorist te ontmaskeren en het hart van tegenspeler Benjamin Bratt (ex-meneer Julia Roberts, voor wie het wat aangaat) te veroveren.

Toegegeven, charme bezit Sandra Bullock in overvloed. Dat benadrukt de film dan ook voortdurend. Ze vecht, ze valt, ze lacht en ze grapt. Ze doet dat goed. Leuk ook dat Candice Bergen hier eens een breed glimlachend serpent neerzet, in plaats van een norse Murphy Brown. Minder leuk echter is dat met culthelden als Caine en Shatner niet méér wordt aangevangen. Shatner mag nog wel een liedje zingen, maar dat is het dan ook. Eén personage staat hier in de spotlights en heeft een beetje een uitgewerkt karakter. U mag raden wie.

Daarenboven is dit achter-de-schermen-bij-de-missen-gedoe al eens gedaan met Drop Dead Gorgeous, en dié film deed met Denise Richards als troef nog de moeite er een bitchfest van te maken. Dat is hier bepaald niet het geval. Helemaal vreemd tenslotte is dat de dreigende terrorist, toch het uitgangspunt van de film, behalve in een paar dialogen hoegenaamd niet aan bod komt.

Futiele en berekende nonsens die volledig teert op de charme van Bullock

Miss Congeniality werd aangekondigd als een komedie, geschreven door auteurs die meewerkten aan The Nanny en aan Forces of Nature, een ander Bullock-vehikel. Als u fan bent van sympathieke Sandy, als u kan lachen met Bullock die maar niet glamoureus kan worden en vijf keer door haar hoge hielen zakt of met Caine als een soort verwijfde Doctor Doolittle, als u van een film naast de kunstjes van de Hollywoodster een béétje humor, een béétje romantiek en een béétje actie verwacht, wel, ga dan in alle geval kijken! Voor alle anderen: noem naast Speed en A Time to Kill eens drie films met miss Bullock die u zich herinnert? Inderdaad. Miss Congeniality ? Bollocks.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien