Monkeybone

Genre: Humor | Duur: 1u32 | Release: 16 Mei 2001 | Land: VS | Regie: Henry Selick | Cast: Brendan Fraser, Bridget Fonda, Chris Kattan, Giancarlo Esposito, Rose McGowan, John Turturro

Met de deur in huis : waren wij de filmdeuringscommissie, Monkeybone werd -met uitzondering voor carnavalsverenigingen- verboden voor ieder boven de veertien. Hopelijk voor de distributeur wordt het niet omgekeerd, de antipathieke en schreeuwlelijke aap in de titelrol dankt zijn naam immers ten dele aan een erectie. Maar laat u niet bedotten. Een combinatie van een dergelijke titel met de cast (Fraser, Fonda, Rose McGowan en Whoopi Goldberg) biedt misschine bizar-bevredigende perspectieven, niets is minder waar.De animaties zien er goed uit, daar niet van. Regisseur Selick verzorgde de animaties van 'James and the Giant Peach' en was ook de regisseur van het fijne 'The Nightmare Before Christmas'. Maar hier moet ie het zonder de ideeën van Dahl of de storyboards van Burton stellen, en dat is eraan te zien. De verschillende werelden worden nauwelijks uitgewerkt. Pipi-en-kaka-humor à volonté, dat wel. Waarschijnlijk was het scenario nochtans beter dan blijkt uit de film. Af en toe springt plots een hedendaags themaatje tevoorschijn. Een team dokters dat een weggelopen lijk zonder opgeven achtervolgt om diens organen te bemachtigen, een narcissiste die het liefst maar direct euthanasie toepast op haar comateuze broer.Elke hint die naar inhoud zou kunnen evolueren wordt echter met volle kracht de grond in gemept.De beelden dan. Rose McGowan in een kattepakje ('Ik zal je nooit vergeten' prevelt Fraser als ze hem na de vijf minuten dat we haar in beeld zagen uit een cel bevrijdt), Hypnos-de-god-van-de-slaap als mens met bokkepootjes, Bridget Fonda met een pruillip. De in beeld passerende poppen doen jammerlijk niet terzake in het verhaaltje, waarin Fraser cartoonist Stu speelt. St krijgt succes met zijn getekend aapfiguurtje en staat op het punt zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Maar hij raakt door een ongeval in een coma verzeild. Zijn lichaam ligt naast de rouwende Fonda in de kliniek, zijn geest dwaalt af naar een onderwereld waar ie naast Stephen King ook zijn aap ontmoet. Zijn enige doel is terug bij het vrouwtje te raken. Daarvoor moet ie wel de dood (Whoopi) trotseren. En de aap, die zijn ticket naar huis steelt en grote sier gaat maken op aarde, in het lijf van Stu.Zo, dat is alles. Waren wij een keurings-, of neen, nog liever een vrijetijds-commissie, onze bescheiden aanbeveling zou zijn als volgt : aapjes kijken kan u ook in de zoo, of in Tim Burtons Planet of the Apes.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien