Outside Providence

Genre: Komisch Drama | Duur: 1u43 | Release: 5 Januari 2000 | Land: | Regie: Michael Corrente | Cast: Shawn Hatosy, Jon Abrahams, Alec Baldwin, George Wendt

Voor de geïnteresseerde lezers onder u, sloeg ik er na het bekijken van deze prent toch maar eens mijn versleten 'Kramers-pocketwoordenboek' op na. 'Outside Providence' kan namelijk vertaald worden in zoiets als 'Van buitenuit komende voorzorg'! Na verder speurwerk bleek dat dit niet de enige betekenis is. De woordspeling refereert namelijk ook naar 'De

Voorzienigheid', wat zoveel wil zeggen als 'Gods Bestuur'. Denk daar maar eens goed over na!Het verhaal speelt zich af in Pawtucket (V.S.) in de jaren 1970. Een tiener uit het arbeidersmilieu wordt er na een incident verplicht om zijn laatste jaar van de high school op een privé-instelling door te brengen.Daar blijkt hij anders dan de anderen te zijn. Wie natuurlijk een vuilniszak als koffer gebruikt en zo liftend naar school reist, valt gewoon op. Hollywood zou Hollywood ook niet zijn wanneer hij tijdens één van deze ritjes niet kennismaakt met het mooiste meisje van de school. Ze worden op slag verliefd en de jongen beslist onder haar invloed zijn leven te beteren. Na een laatste joint op de bijhorende zuippartij, volgt er dus een periode van studie. Hoe dat studeren echter in beeld gebracht wordt, kan er -vrees ik- voor zorgen dat de helft van de kijkers gewoon de zaal wil verlaten.Het koppeltje neemt namelijk, op de meest romantische locaties eerst, de moeilijkste leerstof door. Bovendien beleven ze nog leuke tijden ook. De film leert ons dus dat studeren aangenaam is. Wie zichzelf inzet zal er wel komen. Dat zelfs de leerkracht verbaasd opkijkt wanneer de jongen het antwoord op die ene moeilijke vraag toch weet, past perfect in de gehele clichévolle opeenvolging van beelden.Een schitterende scène volgt wel wanneer Tim -de jongen met zijn vuilniszak- aan zijn vrienden thuis over het nieuwe vriendinnetje vertelt.

De vragen die ze hem over haar uiterlijk stellen, onthullen gewoon hun ongelooflijke domheid (of is het 'stoned'-heid?). Een opeenvolging van vragen zoals "Hé man, how is her helmet?" maken het samen met een aantal andere grappige momenten misschien toch de moeite om de film te gaan bekijken.Iedereen weet al dat er aan dat geluk uiteraard een einde moet komen. De steeds gefrustreerde directeur betrapt het mooie vriendinnetje in Tims kamer tijdens een van de vele jointparties en wordt van school gestuurd.Hierdoor krijgt ze een negatieve beoordeling en kan ze het volgende academiejaar niet toegelaten worden op haar favoriete universiteit. Kennis van het Amerikaanse schoolsysteem is dus aan te raden.

Tim Somers Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De American dream wordt gerealiseerd: Tim zorgt ervoor dat zijn liefje toch toegelaten wordt en de arbeiderszoon kan als eerste van zijn familie bovendien ook nog met zijn geliefde- naar de universiteit.