Stir of Echoes

Genre: Psychologische Thriller | Duur: 1u39 | Release: 22 Maart 2000 | Land: | Regie: David Koepp | Cast: Kevin Bacon, Kathryn Erbe, Zachary David Cope, Illeana Douglas, Kevin Dunn, Conor O'Farrell, Lusia Strus

De laatste jaren werden we bedolven onder de spokenfilms en de horrorthrillers. Allemaal goed en wel, zolang de films enig niveau halen is er niets mis met dat soort prenten. De fout die Hollywood echter maakt bestaat erin dat als één zo'n spookje massa's volk naar de bios trekt, er gegarandeerd meerdere zullen volgen.



Stir of Echoes is net zo'n filmpie. Er werd dan wel een beetje werk gemaakt van een originele titel, maar daar houdt het dan ook op. Nochtans begon David Koepp, regisseur van dienst, met grootse verwachtingen aan dit project.

Stir of Echoes kan gelukkig bogen op één sterkhouder, namelijk Kevin Bacon. Deze rasacteur kruipt hier in de huid van Tom Witzky, een huisvader die een rustig leventje leidt in een rustige buurt. Daar vertoeft hij met vrouwlief Maggie (Kathryn Erbe) en zoontje (belangrijk !) Jake (Zachary David Cope).



Alles lijkt koek en ei, maar daar zal snel verandering in komen. Wanneer Jake's ouders naar familie en vrienden gaan is het startschot gegeven. Daar laat Tom zich na lang aandringen door z'n schoonzus Lisa (Illeana Douglas) hypnotiseren, omdat hij er toch van overtuigd is dat zulke praktijken gewoon bullshit zijn. Fout !



Door een stom toeval heeft Lisa immers een deur geopend (die van de bioscoopuitgang misschien?) en heeft Tom voor de eerste keer af te rekenen met rare geluiden en beelden in zijn koppie. Na enkele dagen blijkt er evenwel nog geen beterschap en blijkt het dat hij te maken heeft met post-hypnotische flashes.



Tom heeft steeds minder en minder greep op zijn leven en rengt slapeloze nachten door op de sofa, waar hij eens een verschijning heeft waargenomen. Bovendien blijkt het dat zoonlief, Jake, met iets in contact staat (klinkt als The Sixth Sense). Daarbovenop heeft een geest zich gehuisvest in het

Witzky-huis (klinkt als The Haunting).Tot hier een korte schets over het verhaal. U ziet het dus, niet echt veel nieuws aan de horizon. Koepp pareert echter de kritiek dat zijn film veel heeft gepikt uit The Sixth Sense en The Haunting. Het verhaal waar Koepp zich immers op heeft gebaseerd werd 35 jaar geleden verkocht aan Universal en kwam uit de pen van Richard Matheson.



Deze schrijver heeft ons ook al positief verrast met Duel (S. Spielberg) en negatief verrast met What Dreams May Come. Bovendien heeft hij mee geschreven aan enkele afleveringen uit The Twilight Zone. Regisseur Koepp is nochtans niet zomaar de eerste de beste. Hij was het immers die achter de schrijftafel zat van box-office hits zoals Jurrasic Park, Mission : Impossible en Snake Eyes. Met Stir of Echoes heeft Koepp evenwel een middelmatige film gemaakt, met een aantal onbekende acteurs. Bacon hoeft geen inleiding en draagt overduidelijk het grootste

gewicht van deze film.



Maggie en Jake blijken dan weer rookies te zijn in Hollywood en dat is er ook aan te zien.Dus, Bacon-fans kunnen zich gerust stellen en de mensen die nog steeds niet genoeg hebben van sprekende huizen en opdringerige geesten, spoed u naar de bios... voor het te laat is.

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De flashes waar Bacon mee heeft af te rekenen blijken van een meisje te zijn dat verkracht en vermoord werd door enkele jonge knapen uit de buurt. Enkele vaders hebben dan het lijk in een muur gestoken. Net een muur van het Witzky-huis. Wanneer de daders bekend zijn, kan de geest zich bevrijden en is het sprookje uit.