Le Tango des Rashevski

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u40 | Release: 9 December 2003 | Land: België | Regie: Sam Garbarski | Cast: Hippolyte Girardot, Ludmila Mikaël, Michael Jonasz

Wat betekent geloof eigenlijk voor haar vermeende aanhangers? Is het naleven van tradities belangrijker dan het brandend licht van een God in ons hart? En wat te doen in families waar bovenal geloofsheterogeniteit heerst? De liberaal joodse Rashevski?s worden met al deze problemen geconfronteerd wanneer grootmoeder Rosa komt te overlijden. Niet alleen ondervinden haar nabestaanden moeilijkheden met het bepalen van het soort begrafenis (orthodox? liberaal joods?), Rosa?s overlijden betekent evengoed een keerpunt in sommige geloofsovertuigingen. Zo zijn er de problematiek van een joods moslimkoppel en de perikelen van de liberaal joodse dochter Nina, die zich tot het orthodoxe jodendom wenst te bekeren.

Garbarski brengt met ?Le Tango des Rashevski? een eeuwenoude discussie op gang: hoe kunnen al deze verschillende religies in éénzelfde maatschappij samenleven zonder elkaar uit te moorden? In het beste geval staat geloof aan de wieg van sterke familiebanden, in het slechtste geval staat geloof bekend als één van de voornaamste oorzaken van racisme. Een ander probleem -dat nog meer typisch voor deze tijden genoemd kan worden-, is de versplintering van tradities en normen, waardoor de verschillende geloofsvormen zich steeds abstracter profileren.

Met dit pleidooi voor verdraagzaamheid wil Garbarski bewijzen dat een multiculturele samenleving ook zo zijn mogelijkheden biedt! Er is echter nog een andere oplossing. Rosa zei het steeds: als alles lijkt mis te gaan, dans dan de tango!

Ils Huygens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien