Bad Santa

Genre: Zwarte Humor | Duur: 1u31 | 2004 | Release: 1 December 2004 | Land: VS | Regie: Terry Zwigoff | Cast: Billy Bob Thornton, Bernie Mac, Tony Cox, Brett Kelly, John Ritter, Lauren Graham

Billy Bob Thornton kruipt in deze humoristische prent in de huid van Willie, een eersteklas loser die winkelcentra plundert door zich voor kerstman uit te geven. Het nadeel van dit beroep zijn de kinderen, maar Willie is meestal stomdronken en scheldt de mormels gewoon uit, terwijl hij zichzelf onderzeikt. Als tussendoortje vergrijpt hij zich in kleedhokjes aan dikke vrouwen en drinkt hij nog meer. Zijn assistent-elf, de dwerg Marcus, is eigenlijk zijn chef en de twee werken enkel samen omdat ze elkaar professioneel nodig hebben. Marcus raakt overal binnen en Willie kan kluizen kraken.

Willie's leven is één doorlopend dieptepunt, en je kan niet anders dan verachting voelen voor deze pathetische figuur. Tot op een dag een haast even verachtelijk, moddervet en verre van snugger kind opduikt: de kerstman's ultieme fan. Aangezien hij in een kast van een huis woont met enkel een seniele oma als oppas, houdt Willie hem te vriend - wat hem niet belet het kind frequent uit te schelden. De omstandigheden dwingen Willie echter voor het eerst eens rekening te houden met iemand anders.

Nee, wees gerust, we hebben hier gelukkig niet te maken met het klassieke gegeven van slechterik die zich bekeert en ons met een boodschap naar huis stuurt. Dit is tenslotte een film geregisseerd door Terry Zwigoff (Ghost World) en geproduceerd door de gebroeders Coen! Er wordt dus tot in het extreme gevloekt, gescholden en gezondigd, en dat is de grote troef van deze best genietbare komedie. Zo'n heerlijk respectloze, zeg maar anarchistische toon in een Amerikaanse kerstfilm, we zien het niet vaak maar we zien het graag. Willie zuipt, kotst en neukt, maar nergens wordt de film platvloers, cartoonesk of zelfs vulgair. Thornton is het soort acteur die een film altijd een niveau hogerop helpt. Gelukkig dus maar dat hij de hoofdrol in Bad Santa op zich genomen heeft, want we durven er niet aan denken welke richting deze komedie uitgegaan zou zijn met pakweg Bruce Willis of Ben Stiller in de hoofdrol.

Anarchistische kerstfilm met een hilarische Billy Bob Thornton

Het scenario stelt niet zo veel voor, maar de situaties zijn vaak hilarisch en het corpulente kind is prima gecast. Een flinke korrel zout is nodig (het gezinnetje dat Willie met zijn vriendin, fan en diens oma vormt is verre van geloofwaardig), maar er zit ook geen greintje pretentie aan Bad Santa. Alternatief escapisme, dat ons misschien wel leert dat een "fuck you" af en toe echt geen kwaad kan.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcus en Willie breken opnieuw in in het winkelcentrum, maar wanneer de kluis open is wil Marcus Willie uitschakelen omdat hij zijn gedrag beu is. Op dat moment worden ze echter betrapt door de politie. Willie vlucht met de roze olifant die hij voor het kind meegenomen heeft, aangezien het ventje al twee jaar geen kerstgeschenk heeft gekregen. Net voor de villa wordt Willie brutaal neergeknald, de olifant belandt op de drempel. Willie overleeft de 8 schoten echter en de politie biedt zijn excuses aan voor de toch wel overdreven aanpak. Thuis wachten het kind, de oma en Willie's vriendin, die de voogdij over het kind heeft gekregen.