La Vie avec Mon Père

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u50 | Release: 7 Juni 2006 | Land: Canada | Regie: Sébastien Rose | Cast: Raymond Bouchard, David La Haye, Hélène Florent, Paul Ahmarani

De broers Patrick en Paul kunnen niet méér van elkaar verschillen. Patrick is een hoge pief in de geneesmiddelenindustrie, heeft een slecht huwelijk en een strak ingericht huis. Paul is een zorgeloze schrijver die met zijn vriendin en een troep honden in het verkrotte ouderlijk huis woont. De twee mannen worden genoodzaakt met elkaar overweg te kunnen wanneer hun vader opnieuw opduikt. François is een populaire schrijver die nu echter zorg nodig heeft en dus bij zijn twee zonen intrekt.

Deze Canadese tragikomedie wordt luchtig geserveerd. Chaotische toestanden worden afgewisseld met enkele intimistische familietaferelen. Het resultaat is een optimistisch familiedrama met een flard levenswijsheid, waarin de emoties wat aan de oppervlakte blijven. Regisseur Sébastien Rose schiet prachtige beelden en voert zijn camera moeiteloos overal heen. Dat zorgt voor een dynamische en stijlvolle film.

Het probleem is het scenario, dat in de eerste plaats samenhang en geloofwaardigheid mist. Zo is de vader duidelijk jaren weggeweest (hij kent zijn kleinkinderen niet eens), maar wordt daar met geen woord over gerept. Tot daar aan toe, hoewel het verhaal duidelijk een start mist. Maar de gesprekken die de personages met elkaar voeren, doen zeer kunstmatig aan. De half komische, half ernstige vertolkingen van de drie hoofdacteurs, zijn bij momenten innemend maar doen de focus verloren gaan. Bovendien is het einde vrij voorspelbaar.

La Vie avec Mon Père heeft zijn momenten, maar bezwijkt onder stuurloosheid. Blijkbaar kon de filmmaker maar niet bepalen of hij een eerder Amerikaanse dan wel een Europese richting uit wou. Het resultaat is halfslachtig.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien