Fun with Dick and Jane

Genre: Komedie | Duur: 1u30 | 2005 | Release: 15 Februari 2006 | Land: VS | Regie: Dean Parisot | Cast: Jim Carrey, Téa Leoni, Alec Baldwin, Richard Jenkins

Regisseur Dean Parisot nam in het verleden het leven van de sci-fi nerd op de korrel in de fijnzinnige komedie Galaxy Quest en met Fun with Dick and Jane richt hij nu zijn pijlen op de consumptiemaatschappij in de suburbs en de Amerikaanse bedrijfsmythologie. Spilfiguren zijn Dick en Jane Harper, een gelukkig getrouwd koppel dat de American Dream vertegenwoordigt. Dick is een hoge piet bij het nietszeggende bedrijf Globodyne en werd nog maar net gepromoveerd? Vrouwlief Jane heeft een vooraanstaande functie in een lokaal reisbureau. Wanneer Dick's bedrijf vanuit het niks op de fles gaat (een sneer naar het gelijkaardige Enron-schandaal) worden Dick en Jane verplicht het dievenpad te kiezen om toch maar in het plaatje van het suburbane ideaal te passen.

 

Fun with dick and Jane is eigenlijk het prototype voor elke komedie die tegenwoordig uit de Hollywoodfabrieken rolt: een remake (het origineel met George Segal en Jane Fonda in de hoofdrollen dateert uit 1977) die als satire de nodige scherpte mist en als komedie gewoon pijnlijk ongrappig is. Ooit waren de geniale gebroeders Coen van plan om de klassieker naar het mondaine Amerika van vandaag te transporteren, maar het is Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin) geworden die het zootje bij elkaar geschreven heeft. Vervolgens heeft regisseur Parisot de scherpe kantjes ervan af geslepen en een flinke portie kolder toegevoegd.

De film blijft 90 minuten in the middle of the road, net als zijn hoofdacteur Jim Carrey, die op zijn best is als onvervalst drama-acteur of als hyperactieve psychoot, maar wanneer hij met zijn rubberen smoel de pitch niet kan torsen is banaal bandwerk het resultaat (herinner u Bruce Almighty). Téa Leoni (in een rol waarvoor aanvankelijk Cameron Diaz gecast was) mist als tweede viool overtuigingskracht, maar gelukkig kunnen Richard 'Six Feet Under' Jenkins en Alec Baldwin nog enigszins de meubelen redden.

Fun with dick and Jane is het prototype voor elke komedie die tegenwoordig uit de Hollywoodfabrieken rolt.

In wezen is Fun with Dick and Jane een anderhalf uur gebakken lucht met af en toe een sporadische grap (met Carrey's verkleedpartijtjes als hoogtepunt), maar wat ons betreft zou Bored with Dick and Jane een toepasselijkere titel geweest zijn.

Sven De Hondt Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dick and Jane maken met de hulp van Frank Boscombe hun voormalige baas (Alec Baldwin) 400 Miljoen dollar armer en verdelen het geld onder de werknemers van Globodyne