Bruce Almighty

Genre: Humor | Duur: 1u41 | 2003 | Release: 9 Juli 2003 | Land: VS | Regie: Tom Shadyac | Cast: Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Aniston, Philip Baker Hall, Steve Carell

Een film over een man die goddelijke krachten bezit, zou in feite pure humor kunnen opleveren. Dat is in het geval van Bruce Almighty allesbehalve waar. Wat we wel krijgen is een moraliserende komedie waar de waarden van de Amerikaanse maatschappij nog maar eens benadrukt worden. Regisseur Tom Shadyac deed een leuke poging om nog eens raak te schieten met een Jim Carrrey komedie (zie Ace Ventura, Liar Liar), maar uit een plot als deze valt veel meer te halen dan de reeks flauwe grappen waarmee Shadyac de film vult.

 

Bruce Almighty vertelt het verhaal van de journalist Bruce Nolan die ondanks zijn mooie vriendin Grace, het leven ondraaglijk vindt. De bron van Bruce's ellende ligt volgens hemzelf in de handen van slechts één man: God. Nolan gooit het op een akkoordje met de schepper van hemel en aarde en krijgt zijn goddelijke kracht 24 uur in leen. Wat volgt is een opeenhoping van flauwe grappen die Carrey met een dikke knipoog naar Ace Ventura op ons afvuurt. Zo laat hij zijn soep splijten (remember Mozes?!), zijn hond rechtopstaand plassen en de borsten van zijn vriendin met enkele maatjes toenemen. Het misbruik van God's kracht gaat ten koste van de kwaliteit van de film: Bruce Almighty kan zijn kracht onmogelijk putten uit een hoop voorspelbare grappen die we elders ook al gezien hebben.

Jim Carrey neemt afstand van zijn 'serieuzere' rollen als Truman Burbank in The Truman Show, en dat is een groot helaas, want nu de man eindelijk een imago als gerespecteerd filmacteur had, weet hij het met één vingerknip naar de maan te helpen. Maar voor degenen die met veel nostalgie terugkijken naar films als Ace Ventura, The Mask en Dumb & Dumber, biedt Bruce Almighty een aardige troef: Carrey's terugkeer naar zijn roots als komische bekkentrekker.

Bruce Almighty biedt een aardige troef voor mensen die met veel nostalgie terugkijken naar Carrey als komische bekkentrekker.

De grappen mogen dan flauw zijn, toch valt Bruce Almighty onmogelijk onder de categorie 'wansmakelijk' te categoriseren. De reden hiervoor is Morgan Freeman, die met veel verve de rol van God invult. Het was een verstandige keuze van Shadyac om God neer te poten als een gewone man en daarmee het cliché van de oude man inclusief baard en wit gewaad te doorbreken. Ook Jennifer Aniston is een extra vermelding waard. Haar prestatie zorgt er hopelijk voor dat de poorten van Hollywood eindelijk voor haar opengaan en dat ze zich kan bevrijden uit de beperkingen van haar personage Rachel in de serie Friends.

Bruce Almighty is een komedie, een genre dat vandaag de dag met uitsterven bedreigd is. Dus het feit dat deze prent doorspekt is met een verschrikkelijk moraliserende ondertoon en een hele reeks smakeloze grappen zullen we door de vingers kijken: de komedie blijkt zijn tijd gehad te hebben.

Sven De Hondt Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruce wordt terug op het matje geroepen bij de almachtige en krijgt het verwijt dat hij zijn taak niet goed vervult. Vanaf nu besluit Bruce met zijn krachten de medemens te helpen, waardoor hij zijn vrouw na een ruzie terug voor hem wint.