16 Blocks

Genre: | Duur: 00 min. | Release: 5 April 2006 | Land: VS | Regie: Richard Donner | Cast: David Zayas, Casey Sander, Jenna Stern, Cylk Cozart, David Morse, Mos Def, Bruce Willis

Toen Bruce Willis op een nazomerse septemberdag in 2001 over Ground Zero kuierde en net iets te duchtig een stofwolk uitblies, besloot hij om voortaan enkel nog in politiek correcte films te acteren. Dit leverde totnogtoe vooral misbaksels als Tears Of The Sun en Hostage op, maar met 16 Blocks van Lethal Weapon-regisseur Richard Donner lijkt hij stilaan uit de impasse te klauteren.Willis speelt de uitgebluste smeris Jack Mosley, een drankorgel met een melancholisch repertoire. Wanneer hij op het punt staat huiswaarts te keren na een nachtje doorwerken wordt hij door zijn superieuren nog met een laatste opdracht opgezadeld: Jack moet bajesklant Eddie Bunker (Mos Def) snel even van het bureau naar het gerechtshof vervoeren, zestien blokken verderop. Eddie blijkt echter de kroongetuige in een proces tegen corruptie binnen het politiekorps te zijn en op weg naar hun bestemming worden Jack en Eddie letterlijk onder vuur genomen door de groep desbetreffende agenten onder leiding van Jacks collega Frank (David Morse).16 Blocks begint veelbelovend als de sombere jeremiade van de afgeleefde Mosley op zijn kruistocht door de straten van Manhattan. Maar wanneer Bunker zich op zijn achterbank heeft gesetteld maakt grauwe neo-noir al snel plaats voor triviale dialogen en banale settings.Willis kan als futloze flik nog eens overtuigen en ook klasbak David Morse is de juiste man op de juiste plaats als sardonische aanvoerder van het arsenaal frauduleuze agenten. Mos Def The Woodsman, Hitchhiker's Guide to the Galaxy), tot slot, zet een charismaloze vertolking neer.Uiteindelijk blijf je als kijker met een dubbel gevoel achter. Net als de picturale atmosfeer uit de beginfase in schril contrast staat met de clichématige mise-en-scène daarna en zoals Mos Def kopje onder gaat tegenover de puike prestaties van Willis en Morse: zo hinkt Donners film op twee gedachten. 16 Blocks is een gebrekkige prent in een mooie verpakking.

Sam Roggen Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien