American Dreamz

Genre: Komedie | Duur: 1u47 | 2006 | Release: 7 Juni 2006 | Land: VS | Regie: Paul Weitz | Cast: Hugh Grant, Judy Greer, Chris Klein, Willem Dafoe, Jennifer Coolidge, Mandy Moore, Dennis Quaid

De Amerikaanse regisseur Paul Weitz brak door met de platte tienerkomedie American Pie, maar bewees met de bitterzoete feelgoodfilm About a Boy ook fijnzinnigere films aan te kunnen. Met American Dreamz houdt hij zich andermaal ver van de platitudes, maar de poging om satire te brengen, strandt op een makke klucht.

Hugh Grant speelt Martin Tweed, een verwaande producer en presentator van een populaire zangwedstrijd. Om ook voor het nieuwe seizoen de kijkcijfers te garanderen, gaan de makers van het programma in zee met niemand minder dan de Amerikaanse president. Die moet zijn populariteit immers dringend opvijzelen en mag daarom plaats nemen in de jury. Een van de deelnemers is echter een moslimterrorist die hoopt het staatshoofd te kunnen vermoorden - tot het beogen van een showbizcarrière eigenlijk een nobeler doel blijkt. Maar er moet ook rekening gehouden worden met de populaire Sally, een doortrapt wicht dat alles op alles zet om de show te winnen.

Met deze zwarte komedie willen de filmmakers de draak steken met reality-tv, politiek, de celebritycultus en zelfs de golfoorlog, maar op geen enkel moment wordt iets bereikt dat als aanvaardbaar amusement kan gelden. Het verhaal wil trouwens zoveel kanten op dat het over zichzelf struikelt. Hugh Grant etaleert als vanouds het charisma van een plant die te weinig water gekregen heeft en je ziet hem haast wensen dat hij ergens anders was. Aan zijn zijde tracht Mandy Moore indruk te maken met een zeer fletse vertolking. Dit overschatte sterretje doet zelfs op haar beste momenten denken aan een koe met loeiproblemen. Samen met Grant vormt ze een comateus koppel dat de film het ene dode moment na het andere bezorgt. Rasacteurs als Willem Dafoe, Marcia Gay Harden en Dennis Quaid verdwijnen jammer genoeg volledig naar de achtergrond, maar hun personages zijn ook maar nauwelijks uitgewerkt.

Fletse komedie vol onuitstaanbare, stereotiepe personages.

American Dreamz is een behoorlijke slappe komedie geworden, met onuitstaanbare, stereotiepe personages en charmeloze hoofdacteurs. De intentie een aantal onbenullige waarden uit de samenleving te ridiculiseren, levert niet meer op dan een handvol semi-grappige scènes.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omer, de terrorist, meent dat hij de wedstrijd kan winnen en laat het plan varen om de president te vermoorden. De bom die hij daarvoor meebracht, wordt echter gevonden door William, het vriendje van Sally. Hij zint op wraak nadat hij Sally met Martin betrapte en ze niet al te enthousiast reageerde op zijn huwelijksaanzoek. Hij laat dan ook de bom ontploffen, warabij hijzelf, Martin en Sally omkomen. De enige die er wel beter van wordt, is de oerdomme president. Hij heeft van de live uitzending immers geprofiteerd om zonder raad van zijn adviseur zijn mening te uiten. Dat doet zijn populariteit blijkbaar deugd.