California Dreamin' (Endless)

Genre: Oorlogskomedie | Duur: 2u35 | 2007 | Release: 2 Januari 2008 | Land: Roemenië | Regie: Cristian Nemescu | Cast: Armand Assante, Jamie Elman, Razvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Alexandru Margineanu

Het tragische verhaal achter de film zou er niet toe mogen doen, maar het feit dat regisseur Nemescu tijdens de postproductie in een verkeersongeval het leven liet, had een wezenlijke invloed op het (eind)resultaat van California Dreamin'. Er werd immers besloten dat de film niet verder gemonteerd moest en zo de zalen in kon.

Wat zich voor onze ogen afspeelt, is een hallucinant stukje bureaucratie tot in het absurde gedreven. Een NAVO-transport moet van Constanta naar Kosovo, maar wordt in een onooglijk boerenhol tegengehouden door een corrupte stationschef omdat de nodige douanepapieren ontbreken. Voor de Amerikaanse chef aan boord een doorn in het oog, voor de dorpsbewoners een welgekomen doorkomst. Fabriekarbeiders komen in opstand tegen Doiaru, de stationschef, omdat hij hen werk ontzegt door waren te ontvreemden. De burgemeester probeert de Amerikanen een positieve indruk te geven van een gastvrij en hartverwarmend Roemeens platteland. En de meisjes van het dorp zien wel wat in de Amerikaanse mariniers, zelfs ondanks de onmogelijke communicatie.

Op de onnoemelijke lengte van de film na, kan je amper ontwaren dat dit een ruwe montage is. Het verhaal gaat stapvoets vooruit, wat het gevoel van het doodsaaie leven enkel versterkt, maar weinig scènes lijken overbodig. De humor van de mislopende gesprekken wordt raak getoond en werkt - vooral bij het contact tussen de meisjes en de soldaten - op de lachspieren. De klassieke beeldvoering oogt wat Amerikaans, maar stoort niet en de desolate landschapsshots zijn niet minder dan mooi.

een hallucinant stukje bureaucratie tot in het absurde gedreven

Alleen jammer dat het oorlogsverleden - Doiaru die al zijn hele leven wacht op de komst van de Amerikanen-  niet sterker aanwezig is en dat de humor grotendeels clichébevestigend is: Het is vooral lachen  met de idiotie en absurditeit van de patstelling. Want hoe dolkomisch het verhaal ook lijkt, je beeld van het (rurale) Roemenië zal er niet beter op worden.

Een kortere finale montage, een hogere frequentie van landschapsfotografie en een geprononceerdere aanwezigheid van het WOII-verhaal hadden van California Dreamin' een sterkere prent gemaakt. Ondanks de bezwaren, een bekijkbare film die eenieder met Oost-Europese affiniteiten veel plezier zal brengen.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De papieren komen aan, het transport vertrekt weer en rust en harmonie keert terug naar het plattelandsdorpje.