Astérix et les Vikings

Genre: Kinderfilm | Duur: 1u18 | Release: 5 April 2006 | Land: Frankrijk | Regie: Stefan Fjeldmark, Jesper Møller | Cast: Roger Carel, Lorant Deutsch, Jacques Frantz, Sara Forestier

Astérix et les Vikings was de openingsfilm van Anima 2006, maar kon helaas de verwachtingen niet inlossen. Een eerste probleem is het verhaal:Het zoontje van een belangrijk Gallisch strijder vindt het hippe stadsleven net iets interessanter dan de hoofden van tegenstanders te doorklieven en hij wordt door papa naar het platteland gestuurd om hem te ?vermannelijken?. Daar wordt Hippix ('What?s in a name?') gekidnapt door een stel olijke Vikings die ?bijzonder snel? tot de conclusie komen dat angst vleugels heeft en dat Hippix de kampioen der angsthazen is. Ergo: Hippix is de man die hen kan laten vliegen. Eenmaal te Vikingland wordt de niet-zo-dappere held verliefd op de dochter van het stoere stamhoofd. Enige clichés later leven we allemaal lang en gelukkig en hangt Kakofonix vastgebonden aan een boom.Wat opvalt aan bovenstaande alinea is het gebrek aan enige vermelding van Astérix dan wel Obelix. De twee spelen eerder een bijrol in een zoveelste Romeo en Julia-variant. Wat op zich niet zo bijster vreselijk is. En wanneer we ons enigszins geamuseerd zouden hebben, had de film er geen ster minder voor gekregen. Maar helaas? Waar opbouw van spanning al helemaal onmogelijk wordt wanneer je hoofdpersonages kunnen beschikken over onuitputtelijke hoeveelheden toverdrank, die bij het minste probleem worden bovengehaald, kan enkel een degelijke portie humor de eer nog redden. Het is dan ook des te jammer dat de makers er niet in slaagden de evenwichtsoefening tussen leuk voor kinderen versus niet al te breindodend voor volwassen zonder kleerscheuren te volbrengen. De moppen die verder gaan dan het louter in elkaar kloppen van hoopjes mensen zijn voor kinderen onbegrijpelijk en voor volwassenen gewoon flauw. Of kan u nog lachen met de zoveelste Eye of the Tiger-Rambo-montage-parodie?De film doet dan ook zijn uiterste best om hip te zijn. Maar voor wie? Voor iedereen onder 12 maakt dit niet uit (denken we dan), iedereen rond 12 vindt er zichzelf te hip voor en iedereen ouder dan 12 zal het kinderachtig vinden. Waar is Censydiam wanneer je ze nodig hebt. Al is het dan de duurste Europese animatiefilm ooit, de tekenstijl kon evenmin overtuigen. Hoewel uiteraard professioneel en bij momenten zeer slick ogend mist het consistentie. Gezichten die veranderen van kleur en vorm bij overgang van pano naar close-ups, scènes die vaak overbelicht lijken, bruuske overgangen? Het zou niet mogen wanneer er geen rekening gehouden moet worden met de stand van de (echte) zon.Hoewel we de Europese animatiesector genegen zijn en hopen op een spectaculaire toename van animatiefilms, zal dat ?wat ons betreft? niet gebeuren bij gratie van Astérix et les Vikings.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien