Sand and Sorrow

Genre: documentaire | Duur: 1u33 | Release: 1 Januari 2007 | Land: VS | Regie: Paul Freedman | Cast:

Where there is no hope, hope should be invented. Deze inleidende woorden verklaren de positieve drijfveer achter de realisatie van de documentaire Sand and Sorrow. Filmmaker Paul Freedman vertelt samen met een aantal betrokkenen het verhaal van de menselijke catastrofe die zich in Darfoer, de westelijke regio van Soedan, afspeelt.



Na een geografische situering van Soedan en Darfoer legt de documentaire de oorzaken van de huidige humanitaire ramp uit aan de hand van een historische schets. De politieke monddoodheid van het niet-Arabische deel van de bevolking (de Zurga) door de Arabische regering leidde in de jaren ?70 en ?80 van de 20ste eeuw tot een noord-zuidconflict. Het Soedanese bewind koos vanzelfsprekend de kant van de Arabische rebellen (Janjaweed). Niet alleen sloot de politiek-religieuze macht van Soedan de grenzen, ze bande ook de pers en liet de Janjaweed op de niet-Arabieren los. De getuigenissen van de slachtoffers in Darfoer koppelt hij aan de analyses en verhalen van waarnemers van de Human Rights Watch, New York Times-journalist Nick Kristof, onderzoekers en soldaten van de Afrikaanse Unie. George Clooney die in Sand and Sorrow de rol van verteller op zich neemt, hoefde niet veel toe te voegen aan dit sterk gemonteerde non-fictie verhaal.



De laksheid van de politieke machthebbers in het Westen, met de Verenigde staten als koploper, wordt in deze documentaire stevig op de korrel genomen. Zo komen we te weten dat een Amerikaanse commissie niet minder dan vier maanden nodig had vooraleer president Bush Jr. verklaarde dat er in Darfoer een genocide aan de gang was. Dat er tussen kennis en actie een afgrond kan bestaan, zoals een Holocaustoverlevende in de documentaire zegt, vat alles samen. Begin 2004 waren er in de regio al naar schatting 100.000 mensen vermoord en sloegen er dubbel zoveel op de vlucht. In 2007 leven ongeveer 2 miljoen vluchtelingen in kampen, getraumatiseerd door wrede mishandelingen en groepsverkrachtingen en omsingeld door de machtige Janjaweed. Hoe kan een genocide zich tien jaar na Rwanda onder het oog van de wereld voltrekken? Sand and Sorrow zoekt naar een antwoord. Ondertussen hopen we dat de beelden van deze documentaire op zoveel mogelijk netvliezen blijven branden en leiden tot concrete politieke daadkracht.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In <i>Sand and Sorrow</i> geeft men een mogelijke reden waarom de VS geen echte politieke actie onderneemt tegen de genocide in Darfoer. Men geeft aan dat de VS en meer bepaald de CIA nauw samenwerkt met de Soedanese regering sinds 9/11. De documentaire eindigt met een aantal hoopvolle projecten. Het blijft voorlopig bij geïsoleerde locale acties.