El Bano del Papa

Genre: | Duur: 1u35 | Release: 19 Maart 2008 | Land: Uruguay | Regie: Enrique Fernández, Cesar Charlone | Cast: Cesar Troncosa, Virginia Mendez, Virginia Ruiz

Wiens dorp ooit wordt aangedaan door de paus en wie zich hierop dan wenst voor te bereiden, kan heel wat tips vinden in de Uruguayaanse film El baño del papa. Regisseurs Enrique Fernández en Cesar Charlone weten hoe ze een dorp met weinig middelen op een realistische en genuanceerde manier kunnen weergeven. Ze verklaren voorafgaand aan de beginbeelden dat de feiten uit dit verhaal in wezen waar gebeurd zijn.El baño del papa zoemt in op de smokkelpraktijken uitgevoerd door de dorpsbewoners van het Uruguayaanse Melo net over de naburige Braziliaanse grens. De originele actiebeelden en zelfs een achtervolgingscène met de zwoegende fietskoeriers geven een indruk van het mooie groene landschap in de omgeving. De waren die ze in opdracht van de locale winkels aanvoeren, worden af en toe pro forma door de hypocriete mobiele brigade geconfisqueerd. Deze op het eerste zicht schrijnende situatie drukt echter niet zwaar op het gemoed van de Uruguayanen.Eén gezin uit het dorp staat centraal. Beto en Carmen hebben het zoals de meeste inwoners niet erg breed. Hun dochter Silvia droomt van een carrière als omroepster. Het nakende bezoek van de paus schept nieuwe mogelijkheden. Of een splinternieuw gemetseld toilet het wint van andere minder vindingrijke ideeën is nog de vraag. El baño del papa is een eerbetoon aan diegenen die trachten creatief te overleven.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De dagenlange voorbereidingen blijken tevergeefs. De in de lokale pers aangekondigde massa Braziliaanse gelegenheidsbezoekers komt niet. De paus huldigt de lokale bewoners voor hun werklust maar stapt na een korte toespraak terug in zijn moderne pausmobiel en in zijn wereld veraf van het pauspubliek. Ondanks de uitzichtloze situatie van Melo laat men het er niet aan zijn hart komen.