Delirious

Genre: | Duur: 1u47 | Release: 21 Mei 2008 | Land: VS | Regie: Tom DiCillo | Cast: Steve Buscemi, Michael Pitt, Alison Lohman, Gina Gershon, Elvis Costello

Een programma als Celebraties Uncensored schetst geen al te fraai beeld van de Hollywoodberoemdheden, maar nog minder van de opdringerige lui die hen met hun flitscamera?s continu op de hielen zitten. Na het dramatische ongeval van Prinses Diana werd ?paparazzo? zelfs een heus scheldwoord dat synoniem stond voor irritante vlooien in de pels die lak hebben aan elke vorm van deontologie. Vaste waarde Steve Buscemi verpersoonlijkt dit prototype op meesterlijke wijze in Delirious. Jammer genoeg zijn de momenten waarop deze eeuwige loser niet in beeld verschijnt vaak minder hoogstaand.Toby Grace is een jonge zwerver die nog niet alle hoop verloren heeft en stiekem verlangt naar een glansrijke carrière als Hollywoodacteur. Als bij toeval kruist hij het pad van Les Galantine, een chagrijnige paparazzo die de meest slinkse methodes niet schuwt om toch maar die ene, liefst gênante foto te nemen van een vedette uit Tinseltown. Na heel wat aandringen versiert Toby een overnachtingsplaats in het smerige en krakkemikkige appartementje van Les. In ruil daarvoor biedt hij gratis zijn diensten aan als Les? assistent en hun bondgenootschap werpt al snel zijn vruchten af. Met zijn natuurlijke uitstraling en ongedwongen attitude weet Toby de aandacht te trekken van het nieuwste popicoon K?Harma Leed en zijn ster begint te schitteren aan het entertainmentfirmament. Het nieuwbakken meisjesidool komt echter ook tot het besef dat vriendschap en vertrouwen voor de jaloerse en gluiperige Les Galantine relatieve begrippen blijken te zijn.De verhouding tussen entertainmentbusiness en riooljournalisme is uiteraard een dankbaar onderwerp voor een ludieke satire en aanvankelijk worden die verwachtingen ook ingelost. Dat is voornamelijk te danken aan de immer uitmuntende Steve Buscemi die perfect gecast is als de onhebbelijke en hopeloos naar erkenning smachtende paparazzo die niet wil inzien dat hij zichzelf en zijn metier hoger inschat dan ze in feite zijn. Naarmate scenarist en regisseur Tom DiCillo de focus meer legt op de amoureuze verhoudingen van blonde God Toby en diens steile opgang in Hollywoodland wordt het verhaal echter steeds minder spitant en bijtend. Michael Pitt, bekend van onder meer de serie Dawson?s Creek en zijn vertolking van Kurt Cobain in Last Days, trekt nog behoorlijk zijn streng als de pretentieloze Toby, maar heeft nog lang niet de flair en het charisma van een Leonardo Di Caprio. Pas echt pijnlijk is de irritante vertolking van Alison Lohman die even talentloos blijkt te zijn als haar personage.Kortom: Met meer Steve en nog meer onbeschroomde satire had Delirious een hilarische komedie kunnen worden. Nu blijven we toch een beetje met een wrang gevoel achter.

Jonas Rosquin Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les Galantine kan het moeilijk verkroppen dat zijn poulain Toby het sterrendom in is gekatapulteerd terwijl zijn eigen droom om ooit een gerespecteerd beroepsfotograaf te worden een illusie blijkt te zijn. Uit pure jaloezie beraamt Les een plan om Toby van kant te maken, maar daar stapt hij in laatste instantie van af wanneer hij inziet dat vriendschap toch geen loos begrip is.