The Blind Side

Genre: Drama | Duur: 2u07 | Release: 1 Januari 2009 | Land: VS | Regie: John Lee Hancock | Cast: Sandra Bullock, Tim McGraw, Quinton Aaron, Kathy Bates

In 2010 besloot The Academy de lijst van Oscargenomineerde films uit te breiden van 5 naar 10. Gegarandeerd worden dan films beloond die zo'n waardering eigenlijk niet verdienen. Steengoede films als Invictus of A Single Man werd een nominatie ontzegd ten voordele van prullen als het nogal overschatte Precious of erger nog, het volstrekt nietszeggende The Blind Side, perfect op maat gesneden entertainment voor de christelijke, republikeinse Amerikaan.

In dit waargebeurde verhaal neemt de rijke blanke familie Touahy uit Memphis, een dakloze, kansarme zwarte tiener op in hun gezin. Ze veranderen zijn leven, maar natuurlijk - dit zou Hollywood niet zijn - verandert hij ook dat van hen. Je zou haast gaan geloven dat als elk Amerikaans gezin uit de hogere klasse een straatkind opnam, de VS in één klap van al zijn zorgen verlost zou zijn. Van zo veel goedheid zou een mens week worden en daar knelt nu net het schoentje: zelfs wie ten volle bereid is zich te laten ontroeren, de zakdoek al in de hand gekneld, blijft volkomen onaangedaan door deze vlakke film met zijn opgedrongen christelijke moraal.

Je kunt de makers zelfs geen nobele bedoelingen toeschrijven, zo pover is de dramatische uitwerking van een film die wat ons betreft gerust de grens van het sentimentele had mogen overschrijden om zo toch nog een bepaald publiek te kunnen aanspreken. De kleurloze vertolking van Quinton Aaron, die de tiener in kwestie speelt, valt makkelijk te negeren: de man is duidelijk enkel gecast omwille van zijn fysiek. Een nonchalante casting agent heeft ergens uit een tweederangs dossierkast ook een etter van een kindacteur opgevist dat het zoontje van het gezin mag spelen. De ene ster boven deze recensie mag dan ook volledig op het credo van Sandra Bullock geschreven worden.

Goede films maakt Bullock niet en risico's gaat ze steevast uit de weg, maar dat ze - hoe ongelooflijk het zelfs nu nog altijd klinkt - warempel een Oscar won voor deze rol is achteraf beschouwd niet eens zo'n schande. Zonder één keer zichzelf te compromitteren met onnozel gestuntel of andere aan slapstick verwante manieren zorgt Bullock elke minuut voor een streep waarachtigheid die deze film nog net draaglijk maakt.

In The Blind Side, in Vlaanderen onuitgebracht in de bioscoop, schudt de blonde Bullock, met volledig bewustzijn van haar dramatische beperkingen, hier een personage uit haar mouw dat er echt staat. Zelfs ondanks deze Leigh Ann Tuohy, een ergerlijke tuthola met een overdaad aan juwelen, kan The Blind Side menig gezin een avondje keurig, veilig amusement bezorgen. Anderen kunnen intussen hun ontdopingsbrief schrijven.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Happy Family alom. Big Mike kan met zijn IQ van 80 naar de universiteit. Huh?