Largo Winch

Genre: actie/thriller | Duur: 1u48 | 2008 | Release: 17 December 2008 | Land: Frankrijk | Regie: Jérôme Salle | Cast: Tomer Sisley, Kristin Scott Thomas, Miki Manojlovic

Largo Winch is uiteraard de verfilming van de gelijknamige, populaire stripreeks over de jonge en eigenzinnige miljardair-tegen-wil-en-dank Largo Winch. Deze reeks is van de hand van de absolute topscenarist Jean Van Hamme, ook auteur van de succesreeksen Thorgal en XIII. Nadat eerder een vrij makke televisieserie werd gemaakt over Largo - en twee computerspelletjes -, is het nu de beurt aan een langspeelfilm van Franse bodem, gelukkig deze keer wel met bevredigend resultaat. Meer dan dat eigenlijk: Largo Winch is een onderhoudende film die de eindejaarsperiode van een paar uur aangename ontspanning zal voorzien.

Wie de meer dan uitstekende stripreeks kent, weet dat deze met zijn realistische uiteenzettingen over de financiële wereld gekoppeld aan flamboyante actie meer dan voldoende aanknopingspunten biedt tot verfilming. Het verhaal vertrekt bij Nerio Winch, een van de rijkste mannen ter wereld als eigenaar en bestuurder van Groep W, een conglomeraat van multinationals. In het diepste geheim adopteert hij Largo, die zijn hele jeugd lang wordt klaargestoomd om de leiding van Groep W over te nemen. Met astronomische bedragen op het spel zijn er echter steeds kapers op de kust. Wanneer Nerio wordt vermoord zal Largo letterlijk en figuurlijk moeten knokken om de leiding over Groep W te krijgen.

Aan dit uitgangspunt wordt in deze film niet geraakt, maar verder worden opvallend veel wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de strips. Elementen uit verschillende albums worden samengebracht en een aantal belangrijke personages worden geschrapt of krijgen een geheel nieuwe invulling. Er wordt als het ware een volledig nieuw verhaal geschreven, wat verrassend goed uitdraait. Over het scenario is voldoende nagedacht en de film houdt een paar mooie plotwendingen achter de hand.

In een ideale wereld hadden we graag gezien wat een Michael Mann zou doen met het door kleurrijke personages bevolkte, maar bikkelharde zakenuniversum van Largo Winch. We moeten het echter doen met de beginnende regisseur Jerome Salle, tevens co-auteur van het scenario. Maar: we hebben weinig reden tot klagen. De vaart zit er goed in en het geheel blijft ten alle tijde overzichtelijk - dat dit niet altijd evident is werd recent nog aangetoond met Quantum of Solace. Aan de hand van een serie mooi ingepaste flashbacks wordt het karakter van Largo als rebel en avonturier geleidelijk uitgediept.

Een vaardig vertelde, uitgekookte actieprent

De rol van Largo is weggelegd voor de weinig bekende Tomer Sisley, die met verve gestalte weet te geven aan de onwaarschijnlijke combinatie van topzakenman met actieheld. Verder is een mooie bijrol weggelegd voor Kristin Scott Thomas, eerder dit jaar al te zien in Il y a longtemps que je t'aime en The Other Boleyn Girl. Ditmaal mag zij opdraven als zakenvrouw, wat haar vlotjes afgaat. Leuk detail is ook dat de acteurs hun dialogen zowel in het Frans, Engels als Servo-Kroatisch mogen brengen.

Volledig af is deze film niet. Zo is de opening van de film niet helemaal geslaagd, en ook de afwikkeling na de climax is wat minder. Details echter, want tussenin krijgen we een uitgekookte en originele actiethriller met voldoende diepgang te zien. De fans van de stripreeks kunnen op twee oren slapen, maar ook nieuwkomers in het universum van Largo Winch zullen aangenaam verrast zijn. Lang leve het betere tijdverdrijf!

Simon Smessaert Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het blijkt niet alleen Ann Ferguson te zijn die achter het complot tegen Largo zit, ook zijn broer is erbij betrokken. Largo Winch weet echter op de valreep de scheve situatie recht te trekken.