In Your Veins

Genre: Relatiedrama | Duur: 1u32 | Release: 1 Januari 2009 | Land: Zweden | Regie: Beata Gårdeler | Cast: Malin Crépin, Joel Kinnaman, Malin Vulcano, Johan Holmberg

De bewakingsagente Eva (Crépin) is een heroïneverslaafde, maar verstopt haar ondergrondse gewoonten goed voor al wie haar lief heeft. Ze maakt tijdens een nachtelijke interventie kennis met Erik, een politieagent (Kinnaman). Het klikt wel tussen de twee, maar ze heeft het steeds moeilijker haar verslaving te verbergen. Na een dramatische moord kraakt ze en komt Erik achter de gruwelijke waarheid.In Your Veins is een steriele liefdesfilm. De toon is uiterst sec en het verhaal sober in beeld gezet. De kleuren van de Stockholmse winter zijn kil en steriel. Een logische verbinding maak je met de naalden die Eva maar al te graag in voeten, handen en elleboogholtes steekt.De verhouding met Erik is moeizaam. Hun relatie is uiterst fragiel en meestal enorm labiel. De verhaallijn ontwikkelt in hetzelfde onevenwicht. Het scenario twijfelt continu tussen een hoog tempo en de zo typisch Scandinavische traagheid. Dit wisselend tempo komt op sommige momenten de dramatiek ten goede. Meestal echter doet het verlangen naar rust en een eerlijker verdeling van plot points.De regie is doordacht en haalt de mosterd bij menig andere Zweed, maar voelt zeer oprecht en intens aan. De camera zit dicht op de huid, de enerverende behoefte om te trillen achterwege latend. Medium close-ups zijn schering en inslag, en telkens ten dienste van de inleving in de personages.Gårdeler, voorheen vooral regie-assistente en tv-serie-regisseuse, debuteert zeer degelijk met moeilijke thema's en een duidelijke voorliefde voor het warme in de mens.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het einde is open voor interpretatie: Eva lijkt afgekickt te zijn, maar of dat volstaat om de relatie stabiliteit te bieden, kan je zelf uitmaken.