Still Bill

Genre: muziekdocumentaire | Duur: 1u17 | Release: 1 Januari 2009 | Land: VS | Regie: Damani Baker, Alex Vlack | Cast:

When I wake up in the morning, love. And the sunlight hurts my eyes. And something without warning, love bears heavy on my mind. Then I look at you. And the world's alright with me. Dit is een stukje tekst uit ?Lovely Day?, een van Bill Withers bekendste songs. Het illustreert hoe de zeer beminnelijke man in het leven staat: met de voeten stevig op de grond, positief en met veel liefde voor zijn gezin. Dat is ook wat deze documentaire ons over deze talentvolle Afro-Amerikaanse singer-songwriter leert.



Documentairemakers Damani Baker en Alex Vlack wisten Bill Withers op zijn zeventigste te strikken om voor de camera te spreken over zijn carrière en zijn leven. Hits als ?Ain?t no Sunshine?, ?Lean on me? en ?Just the Two of Us? worden in een nieuw daglicht geplaatst dankzij de focus op de persoon die ze schreef en vertolkte. Archiefbeelden laten een man zien die schitterde op het podium. Foto's uit de pers en familiealbums portretteren hem als ster, vader en vriend.



Het is een vrij klassieke muziekdocumentaire die goed is omdat ze een totaalbeeld geeft en een antwoord op de vraag waarom dit muzikaal talent pas op zijn drieëndertigste begon op te treden en nu al sinds meer dan 25 jaar niet meer op een podium staat. De beelden waarin men hem ter gelegenheid van Still Bill aan het woord liet, volgden hem naar zijn thuisstad Slab Fork, West Virginia, op bezoek bij zijn oude collega?s en vrienden van de marine, naar een centrum voor stotteraars waar hij op uitnodiging jonge mensen begripvol en vol levenswijsheid toespreekt.



Thuis is hij nog steeds met muziek bezig. In zijn studio zien we hem samen met de Cubaan Raul Midon ?Mi Amigo Cubano? opnemen en met zijn dochter Kori samenwerken. Het is duidelijk dat Bill Withers nog niets van zijn charisma heeft verloren en oprecht in het leven staat. Still Bill geeft zijn muzikale erfenis een nieuwe dimensie.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien