The International

Genre: Actiethriller | Duur: 1u58 | 2009 | Release: 11 Maart 2009 | Land: Duitsland, VS | Regie: Tom Tykwer | Cast: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thomsen, Brian F. O'Byrne

Tegen de verwachtingen in heeft The International het niet zo goed gedaan aan de kassa's. Dat is best bizar, want het talent voor en achter de camera heeft er samen voor gezorgd dat deze actiethriller vlot voortraast en intussen nog spannend is ook.

Tom Tykwer, de man achter Lola Rennt en Perfume, heeft al een tijdje geleerd zijn camera en montagetafel onder controle te houden en zou dus zijn hand niet moeten omdraaien voor deze ietwat routineuze prent die rond de malafide praktijken draait van een grote bank. Interpol-agent Salinger en officier van justitie Whitman trachten samen een samenzwering bloot te leggen die draait om wapenhandel en financiering van conflicten over de hele wereld. Ze riskeren daarbij hun eigen leven want hun prooi is zelf een nietsontziende jager.

Voor Tykwer zit daar thematisch weinig uitdaging aan en hij lijkt zijn taak te beperken tot het simpelweg zo vaardig mogelijk in beeld brengen van de actie. Dat doet hij met verve en vooral de uitermate spectaculaire shoot-out in het New Yorkse Guggenheim Museum is grandioos in beeld gebracht. Ter informatie: amper enkele shots werden in het echte museum gefilmd, de rest op een levensechte set.

Verder wikkelt deze film zich af met enkele spannende momenten waaronder een aanslag en een achtervolging, de meedogenloosheid van de opdrachtgevers telkens als een duidelijk voelbare schaduw aanwezig. De acteurs dienen de plot zonder poespas: toppers als Naomi Watts, Clive Owen, Armin Mueller-Stahl en Ulrich Thomsen zetten efficiënte vertolkingen neer die zonder ééndimensioneel over te komen, eigenlijk niet meer zijn dan wat ze zijn.

Spannend en degelijk zonder de ambitie te hebben meer te zijn dan dat

Zo getuigt alles aan deze film van meesterschap en degelijkheid, maar ook van een gebrek aan ambitie en risico's. The International is niets minder dan een uitstekende en onderhoudende film, maar zeker ook niet meer.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De goeie winnen en het hoofd van de bank wordt gearresteerd.