Zion and his Brother

Genre: adolescentendrama | Duur: 1u24 | Release: 25 Augustus 2010 | Land: Israël | Regie: Eran Merav | Cast: Reuven Badalov, Ofer Hayun, Ronit Elkabetz

De eenvoudige titel van de eerste langspeelfilm van de jonge Israëlische regisseur Eran Merav kondigt een ongepolijst verhaal aan. In een groezelige betonnen buitenwijk van de havenstad Haifa schotelt hij het rauwe leven van twee broers in een disfunctioneel gezin voor. Een soort omgeving waar er weinig kans is op verbetering. Dit gegeven wordt versterkt door de cinematografie in een decor van beton en grauwe kleuren. Het opgroeien en zich aanpassen aan zo’n ruwe realiteit is het hoofdthema van deze prent. Een eenvoudige parabel in een complexe context staan borg voor anderhalf uur cinema van de bovenste plank.

Het sleutelmoment in het verhaal is een fataal ongeluk. Wanneer Zion aan zijn oudere broer vertelt dat iemand zijn sneakers stal, besluit Meir als zijn beschermeling op te treden. Meir reageert echter buitensporig wat leidt tot de dood van een Ethiopische jongen die beticht wordt van de diefstal. Zion verliest hierdoor zijn geloof in zijn oudere broer en torst al op jonge leeftijd een groot schuldgevoel.

Dankzij de gelaagde uitwerking van de personages en het zeer aangrijpende spel van Reuven Badalov (Zion) en Ofer Hayun (Meir) geeft Zion and his Brother een inkijk op het uitzichtloze leven aan de rand van de maatschappij. Badalov speelt een gefrustreerde agressieve jonge knaap die noodgedwongen met zijn jongere broer een vreselijk geheim deelt. Daarnaast worstelt hij met de wijze waarop zijn moeder na de scheiding van hun vader op haar manier een zo goed mogelijke toekomst voor hen tracht te scheppen. Hun vader is wel nog op de achtergrond aanwezig.

Op het einde blijkt het meesterschap van verhalenverteller Merav. Hij koos immers voor een niet voor de hand liggende oplossing. Het is aan de bioscoopbezoeker om vast te stellen dat deze prent op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen te Gent in 2009 de prijs voor het beste scenario terecht in ontvangst mocht nemen.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zion concludeert dat hij de loyaliteit voor zijn broer beter opgeeft. Hij beseft dat hij voor zijn eigen leven de verantwoordelijkheid moet nemen.