Countdown to Zero

Genre: | Duur: 1u41 | Release: 1 Januari 2011 | Land: VS | Regie: Lucy Walker | Cast:

Op een naar onze mening weinig gestructureerde manier maakte Lucy Walker (Blindsight) een documentaire over de geschiedenis van de atoombom en de huidige globale dreiging van kernwapens. In Countdown to Zero legt men onder meer uit hoe makkelijk een nucleair wapen kan worden vervaardigd en dat er voldoende verrijkt uranium op de zwarte markt circuleert om in verkeerde handen terecht te komen. Ze laat ook enkele dubieuze handelaars aan het woord en legt de focus op de nucleaire dreiging vanuit Azië.

Verder demonstreert Walker hoe een aantal testen met atoomwapens in het verleden faliekant afliepen. Bijna alle ongevallen die ze als voorbeeld aanhaalt, zijn van Amerikaanse origine. De Verenigde Staten is nota bene het enige land dat effectief nucleaire aanvallen uitvoerde: op Hiroshima en Nagasaki. De impact van zo’n aanval wordt echter niet met die reële feiten in verband gebracht maar droogweg fictief geformuleerd.

Dat ze veel research deed is aan de inhoud van de documentaire te zien. Door echter 84 experten en betrokkenen zelf te interviewen, bombardeert ze wie in het onderwerp is geïnteresseerd met een overdaad aan feiten en informatie. Door de montage van afwisselend interviewfragmenten, veel ongefundeerd cijfermateriaal en spectaculaire nucleaire explosies is het geheel allesbehalve aantrekkelijk.

Uit Countdown to Zero blijkt maar een conclusie: het aantal atoomwapens moet tot het cijfer nul worden herleid om een nucleaire ramp als gevolg van terrorisme, oorlog, waanzin, een foute inschatting of een vergissing te vermijden. Dat lijkt ons nogal wiedes maar de wijze waarop dat dan best gebeurt, lijkt ons een interessanter onderzoeksonderwerp dan deze vaststelling. 

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien